Ciasteczka z kaszy jaglanej

Ciasteczka z kaszy jaglanej. Lubicie ciasteczka? My uwielbiamy. Często piekę takie małe słodkości do kawy czy herbaty. Ale nie zawsze są to tradycyjne wersje ciastek na mące pszennej. Dziś zapraszam Was na jedną z moich ulubionych wariacji. Ciasteczka z kaszy jaglanej. Proste w przygotowaniu, a jakie pyszne. A do tego na pewno zdrowsze od tradycyjnych. Ja najchętniej podaję je do kawy lub zabieram ze sobą na wycieczkę. Takie ciasteczka idealnie sprawdzą się podczas pieszych wędrówek, bo są naprawdę sycące. Smakują i dużym i małym domownikom.

Do przygotowania ciasteczek wykorzystałam tym razem 1 torebkę kaszy jaglanej z żurawiną, siemieniem lnianym i migdałami Dania Babci Zosi. Ciasteczka wyszły jeszcze smaczniejsze, a żurawina i migdały wspaniale wzbogaciły ich smak. Polecam!

Jak przygotować ciasteczka z kaszy jaglanej?

Składniki: (na małą blaszkę ciasteczek)

  • 1 torebka kaszy jaglanej z żurawiną, siemieniem lnianym i migdałami Dania Babci Zosi
  • 2 jajka klasy M
  • 1 szklanka + 3 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 pełna łyżeczka ekstraktu waniliowego

*szklanka ma u mnie pojemność 250 ml

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją producenta (ja dodaję ciut więcej wody).

Ugotowaną kaszę odcedzamy i studzimy (ja zostawiam lekko ciepłą). Do kaszy wbijamy jajka, dodajemy mąkę kukurydzianą, cukier i ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie mieszamy łyżką.

Z masy formujemy małe kule (dłonie zbliżamy zimną wodą, aby ułatwić formowanie). Układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasteczka schładzamy w lodówce przez czas nagrzewania piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopi (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Ciasteczka pieczemy do ładnego zarumienienia. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i wielkości ciasteczek, dlatego należy je obserwować.

Smacznego

*inspiracją były ciasteczka babci

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz