Ciasteczka z białą czekoladą

Ciasteczka z białą czekoladą. Od zawsze uwielbiałam białą czekoladę. Jest doskonała do deserów, wypieków. W szczególności ta w pastylkach. Dziś polecam Wam pyszny i prosty przepis na ciasteczka z białą czekoladą. Czekoladę dodałam do środka, jak i w formie prostej polewy (małe czekoladowe esy-floresy na ciasteczkach). Te małe słodkości są naprawdę proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne do kawy lub herbaty, idealne na słodką poprawę humoru 😉 Spróbujcie.

Jeśli szukacie dobry produktów do wypieków i nie tylko polecam Wam zajrzeć do sklepu BRAT.pl  Tu każdy znajdzie coś dla siebie: bakalie, miody, przyprawy, suplementy diety, kosmetyki i wiele więcej. Oczywiście nie zabrakło również wspaniałej czekolady. Poza prezentowaną białą czekoladą w pastylkach, na stronie znajdziecie również czekoladę deserową i mleczną (którą możecie wykorzystać np. do przygotowania wspaniałej mocno czekoladowej babki). Polecam Wam zakupy w sklepie BRAT.pl Jakoś i profesjonalna obsługa 🙂

Składniki: (na 2 małe blaszki)

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka jaj
  • 100 g cukru pudru
  • 5 łyżek pastylek białej czekolady – użyłam BELGIJSKEJ od BRAT.pl
  • kilka kropli aromatu waniliowego

Dodatkowo:

  • około 2 łyżki pastylek białej czekolady do polewy

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło (szybko je siekamy). Następnie dodajemy 2 żółtka jaj, cukier puder, aromat waniliowy i całość szybko zagniatamy. Dodajemy pastylki białej czekolady, krótko zagniatamy. Schładzamy w lodówce (najlepiej na 1 godzinę, u mnie przeważnie ciut krócej).

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, ja pod koniec używam termoobieg).

Odrywamy kawałki ciasta, forujemy małe ciasteczka. Układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy kilka minut, ciasteczka powinny się ładnie zarumienić.

Wyciągamy z piekarnika, studzimy. I robimy esy-floresy z rozpuszczonej białej czekolady (czekoladę umieszczamy w miseczce nad wrzącą wodą i czekamy, aż roztopi ją ciepło pary wodnej).

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Skomentuj Teresa Anuluj pisanie odpowiedzi