Ciasteczka stempelki

Ciasteczka stempelki Dziś przepis na proste, pyszne, kruche ciasteczka stempelki. Moja córeczka uwielbia takie ciasteczka nie tylko jeść, ale też przygotowywać. Jakiś czas temu w sklepie Malowana Lala nabyłam wspaniałe stempelki do ciastek. Od tego czasu mój mały pomocnik nie odstępuje mnie na krok 😉 Uwielbia tworzyć wzory na ciasteczkach za pomocą stempli. Polecam i Wam spróbować. Gwarantuję dobry smak i… wspaniałą zabawę z pociechami.

P.s. Malowana lala, to miejsce, gdzie znajdziecie wiele wspaniałych produktów w sam raz na kreatywne zabawy z Waszymi dziećmi. Polecam!

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej typ 450 + do podsypania
  • 1 małe jajko
  • 70 g cukru pudru (u mnie trzcinowy)
  • kilka kropli ulubionego aromatu (u nas dziś cytrynowy)
  • 100 miękkiego masła
  • odrobina soli

Dodatkowo: stempelki do ciastek – do nabycia w Malowana Lala

Przygotowanie:

Do miski przekładamy miękkie masło, ucieramy je chwilę mikserem z cukrem pudrem. Następnie wbijamy jajko i dodajemy kilka kropli aromatu, chwilę miksujemy. Kolejno wsypujemy mąkę i odrobinę soli, zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki w celu schłodzenia (na około 30 minut). W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Ciasto rozwałkowujemy na podsypaną mąką blacie / macie (ciasto (górę) i wałek również warto lekko podsypać mąką) na grubość 3-4 mm. Stempelki oprószamy delikatnie mąką i dociskamy do ciasta tworząc wzory, następnie za pomocą szklanki wycinamy kółka.

Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika (środkowy poziom). Pieczemy około 12-13 minut do zarumienia (obserwujemy brzegi ciasteczek, czas pieczenia może się odrobinę różnić w zależności od grubości ciasteczek i piekarnika).

Studzimy na kratce. Kruche ciasteczka stempelki można przechowywać w puszce.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz