Ciasteczka słodkie jeżyki (bez pieczenia)

Ciasteczka słodkie jeżyki (bez pieczenia). Dziś zapraszam Was na pyszny deser bez pieczenie. Jeśli tak jak ja lubicie połączenie kawy i słodkich ciasteczek, to ta propozycja będzie dla Was idealna. Ciasteczka słodkie jeżyki przygotujecie dosłownie w kilka chwil i to bez pieczenia. I to w nich jest najlepsze. Do ich przygotowania możecie użyć dowolnej kaszy półekspandowanej lub ryżu preparowanego. A połączenie białej czekolady i pasty orzechowej… Dla mnie małe niebo na talerzu 😉 Choć ciasteczka nie należą do dietetycznych, to uważam, że od czasu do czasu warto sobie tak osłodzić życie 😉 Zgodzicie się?

Mój blog kulinarny, to skarbnica takich prostych przepisów. Polecam Wam również np. przepis na tradycyjne kruche ciasteczka, które wyjątkowo często goszczą na naszym stole. Moje dzieci uwielbiają wycinać ciasteczka. To chyba ich ulubiona zabawa 😉

Składniki:

  • 150 g białek czekolady
  • 1 czubata łyżka pasty orzechowej – użyłam pasty orzechowej z miodem Big Nature
  • 1 szklanka kaszy orkiszowej półekspandowanej (można zamienić na inną lub użyć ryż preparowany)
  • czekoladowa posypka

Przygotowanie:

Czekoladę wraz z pastą orzechową rozpuszczamy w kąpieli wodnej (pod koniec wszystko mieszamy, aby składniki ładnie się połączyły).

Do miski wsypujemy kaszę półekspandowaną (lub np. ryż preparowany), dodajemy naszą rozpuszczoną czekoladę z pastą orzechową, mieszamy.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Masę nabieramy dużą łyżką i układamy porcje na papierze, lekko dociskamy. Każde tak powstałe ciasteczko zdobimy czekoladowymi posypkami (lekko je dociskając palcem).

Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do lodówki na około 60 minut. Po tym czasie można już podawać nasze słodkie jeżyki.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

7 comments

Skomentuj Arleta Anuluj pisanie odpowiedzi