Jak wiecie uwielbiam słodkości 😉 Jestem też miłośniczką książek, w szczególności kulinarnych. Dzięki uprzejmości Wydawnictwa RM mój zbiór uzupełniła wspaniałą książka „Ciasta i desery. Gotowanie krok po kroku” Marianne Magnier-Moreno. Jak pisze sama autorka, książka jest owocem cierpliwych poszukiwań i pasji. Marianne Magnier-Moreno chciała podzielić się nie tylko wspaniałymi przepisami, ale przede wszystkim przekazać w łatwy i przejrzysty sposób detale, które sprawiają, że sztuka kulinarna ma w sobie coś z magii.
„I tak po nitce do kłębka, nie bojąc się eksperymentować, wszystko skrzętnie notowałam, porównywałam i nastawiałam ucha, gdy cennych rad udzielali mi doświadczeni kucharze”
Książka, to zbiór pięknie i dokładnie zilustrowanych przepisów zebranych w pięciu kategoriach:
- Kremy i sosy (m.in. mus czekoladowy, ganasz, karmel, lukier czekoladowy)
- Proste przepisy na proste ciasta (m.in. ciasto marmurkowe, truflowe ciasto czekoladowe)
- Ciasta różne (m.in. rolada z dżemem, ciasto z makiem)
- Ciasteczka (m.in. bezy, muffiny owsiano-jabłkowe, czekoladowe makaroniki)
- Tarty (m.in. tarta cytrynowa z bezą, tartaltki z truskawkami)
Jest, to propozycja dla każdego kto chce poznać dokładniej tajniki przygotowywania znakomitych słodkości. Autorka nie jako prowadzi nas za rękę pokazując każdy przepis „krok po kroku”. Bardzo ciekawa i naprawdę godna polecenia książka. Która kusi słodkościami z każdej swojej strony 😉
Uwielbiam takie książki, bo kocham piec i przygotowywać desery. Sama radość móc wziąć się do takiej książki. Pozdrawiam 🙂
Oj tak 🙂