Chrupiący kurczak a la KFC w wersji łagodnej lub pikantnej

Chrupiący kurczak a la KFC w wersji łagodnej lub pikantnejChrupiący kurczak a la KFC w wersji łagodnej lub pikantnej. To idealna propozycja na przyjęcie czy obiad. Prosty i smaczny sposób na kurczaka. Do tak przygotowanego kurczaka idealnie pasują najróżniejsze sosy – u nas zazwyczaj czosnkowy, pomidorowy i pikantny. Kurczak a la KFC doskonale sprawdza się na przyjęciu – smakuje na ciepło, jak i na zimno. Możecie go podać również w formie obiadu w towarzystwie frytek, pieczonych ziemniaków lub tradycyjnych ziemniaków i zestawu surówek. Spróbujcie, polecam.

Składniki:
 
WERSJA DELIKATNA (DLA DZIECI)
  • 1 filet z kurczaka (duży)
Panierka:
  • 1/3 szklanki mleka (około 8 1/2 łyżki)
  • 2 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta soli
Końcowe przygotowanie („obtoczenie”, smażenie kawałków kurczaka)
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia
WERSJA PIKANTNA
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta soli
  • odrobina oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki suszonego chili
Przygotowanie:
 
Wersja podstawowa (łagodna)

Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Do miski wbijamy jajka, dodajemy obie mąki i resztę składników panierki. Łączymy wszystko na jednolitą masę (np. widelcem). Kawałki kurczaka maczamy w przygotowanej panierce. Następnie obtaczamy w mieszance mąk (kukurydzianej i pszennej). Układamy na rozgrzanej patelni z tłuszczem (głęboki tłuszcz). Smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. frytki, surówki, sos czosnkowy lub w bułce z sałatą i sos/keczupem.

Wersja pikantna

Kawałki kurczaka po delikatnym rozbiciu tłuczkiem wkładamy do worka z marynatą (słodka i ostra papryka, sól i oliwa z oliwek). Tak przygotowanego kurczaka wkładamy do lodówki na około 40 minut. Po tym czasie wyciągamy kurczaka i postępujemy analogicznie jak w wersji podstawowej. Z tą różnicą, że do panierki dodajemy 1/3 łyżeczki suszonego chili.

Ta wersja idealna jest również np. na przyjęcia. Wystarczy przygotować większą porcję kurczaczków i podać je z ulubionym sosem (u mnie niezawodny sos czosnkowy).

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi