Chrupiące talarki z kabaczka w paprykowym cieście

Chrupiące talarki z kabaczka w paprykowym cieścieUwielbiam kabaczki. Dziś zapraszam Was na szybki przepis na chrupiące talarki z kabaczka w paprykowym cieście. Idealne na przekąskę. Ja zazwyczaj zjadam je bez dodatków lub w towarzystwie sosu czosnkowego albo ketchupu. Przepis wymyśliłam kiedyś w przypływie chwili i… tak nam posmakowała ta przekąska, że po dziś dzień ją robię zmieniając jedynie przyprawy 🙂 Spróbujcie.

Składniki:

  • 1 mały kabaczek (najlepiej cienki)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie koszalińska Młyny Stoisław)
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • mleko (u mnie 2%)
  • olej do smażenia
  • + 2 czubate łyżki mąki pszennej i 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej do obtoczenia

Przygotowanie:

Kabaczka myjemy, a następnie tniemy na talarki (około 0,5 cm).

W większej misce mieszamy 1/2 szklanki mąki pszennej z 1/2 szklanki mąki kukurydzianej. Dodajemy przyprawy, znów mieszamy (jeśli wolimy wyraźniejsze smaki możemy dodać jeszcze 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki). Następnie dolewamy mleko, ciągle mieszając, aż uzyskamy gęstą, ale jednolitą masę.

Talarki z kabaczka zanurzamy w masie. Po czym obtaczamy w mieszance mąk (2 czubate łyżki mąki kukurydzianej z 2 czubatymi łyżkami mąki pszennej).

Tak przygotowane talarki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto (najlepiej na mniejszym ogniu, wtedy kabaczek będzie miękki w środku).

Podajemy np. z ulubionym sosem lub keczupem.

Chrupiące talarki z kabaczka w paprykowym cieście 1

Do przygotowania  chrupiących talarków z kabaczka użyłam mąki pszennej koszalińskiej z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze.

Młyny Stoisław logo współpraca

http://www.mlynystoislaw.pl/

Smacznego

 

Jeśli skorzystacie z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).

Print Friendly

4 comments

Dodaj komentarz


*