Chrupiące panierowane pieczarki a la kotlety

Chrupiące panierowane pieczarki a la kotlety. Ostatnio miałam ogromną ochotę na „kotlety” z grzybów. Pamiętam jak kiedyś mój tata robił takie z kani (sowa) lub z boczniaków. Nie miałam tamtych grzybów „pod ręką”, więc wykorzystałam duże kapelusze pieczarek portobello. Wyszło naprawdę pysznie 🙂 Prostota i smak. Czasem naprawdę nie trzeba nic więcej. Spróbujcie.

Składniki: (ilość można zwiększyć w zależności od potrzeb)

  • 2 duże pieczarki portobello (duże jak najbardziej płaskiej kapelusze)
  • 2 duże jajka
  • mąka kukurydziana – do nabycia w Kuchnie Świata
  • bułka tarta
  • pieprz i sól do smaku
  • olej do smażenia – u mnie ryżowy do nabycia w Kuchnie Świata

Przygotowanie:

Używamy wyłącznie kapeluszy, ogonki odcinamy.

Do jednego głębokiego talerza wbijamy jajka i roztrzepujemy je z pieprzem (tego nie żałujemy) i solą.

Do drugiego sypiemy mąkę kukurydziana, a do trzeciego bułkę tartą.

Kapelusze pieczarek maczamy z obu stron najpierw w jajku z przyprawami (najlepiej zostawić je tak na dłużej), następnie w mące kukurydzianej, znów w jajku i na końcu w bułce tartej.

Smażymy na rozgrzany oleju z obu stron na złoto (nie za duży płomień).

Podajemy np. z ulubionym pieczywem.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz