Chrupiące panierowane cukinie – idealna letnia przekąska

Chrupiące panierowane cukinie - idealna letnia przekąska (1)Chrupiące panierowane cukinie - idealna letnia przekąska (3)

Dla mnie smaki lata, to nie tylko soczyste pełne kolorów owoce, ale także pyszne warzywa za którymi będę tak bardzo tęsknić gdy nadejdą chłodne jesienne dni. Dziś polecam Wam wspaniałą letnią przekąskę, którą pokochała nie tylko moja rodzina ale też przyjaciele. Idealna od tak lub na przyjęcie. Prosta w przygotowaniu, zwłaszcza jeśli mamy w domu ostry nóż 😉 #MyVictorinox

Polecam… Chrupiące na zewnątrz z miękkim wnętrzem… Po prostu małe niebo na talerzu. I nic więcej nie trzeba, no może poza pysznym sosem 😉

Chrupiące panierowane cukinie - idealna letnia przekąska (2)

Składniki:

  • 1 mała cukinia
  • 2 większe jajka
  • słodka czerwona papryka
  • czarny świeżo mielony pieprz
  • sól (u mnie himalajska)
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Cukinię kroimy na grubsze a la frytki. Aby praca poszła sprawnie warto użyć naprawdę ostrego noża. Następnie każdą a la frytkę obieramy ze skórki. 

Do głębokiego talerza wbijamy jajka, mieszamy widelcem. Następnie dodajemy przyprawy – sól, pieprz i słodka czerwona papryka. To one są podstawą smaku. Ich ilość zależy jednak od indywidualnych upodobań – ja dodałam większą szczyptę słodkiej czerwonej papryki. Mieszamy szybko widelcem.

Do drugiego talerza wsypujemy bułkę tartą.

Kawałki cukinii maczamy najpierw w jajku, potem w bułce i znów w jajku i bułce (wtedy panierka jest bardziej chrupiąca).

Nasze kawałki cukinii smażymy na głębszym tłuszczu na średnim ogniu (starczy że będzie zakrywał je w połowie) z obu stron na słoto.

Odsądzamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy z ulubionym sosem.

Takie chrupiące panierowane cukinie najlepiej smakują lekko ciepłe.

Smacznego

Zachowaj smak wakacji z Victorinox!

Print Friendly

6 comments

Dodaj komentarz


*