Chrupiące pałki z kurczaka. Przepis na chrupiącego kurczaka na obiad lub przyjęcie.

Chrupiące pałki z kurczaka. Przepis na chrupiącego kurczaka na obiad lub przyjęcie. (2)Uwielbiam kurczaka, w szczególności w chrupiącej panierce. Tak przygotowane kawałki kurczaka doskonale się sprawdzają zarówno w formie obiadu, jak i na przyjęciu. Dziś dzielę się z Wami moim przepisem na chrupiące pałki z kurczaka. Pyszna i do tego tania propozycja. Spróbujcie. W podobny sposób możecie przygotować inne części kurczaka, np. małe udka czy skrzydełka. Takie chrupkie pałki z kurczaka idealnie smakują w towarzystwie ulubionego ketchupu i domowego sosu czosnkowego.

Uwaga: Ja na swoich pałkach ugotowałam wcześniej rosół. Jeśli chcecie użyć surowych warto je wcześniej ugotować, np. w towarzystwie kostki rosołowej, aby nabrały więcej smaku i były soczyste w środku, jak moje.

Składniki: na 12 sztuk

  • 12 pałek z kurczaka – u mnie z rosołu
  • 4 czubate łyżki mąki kukurydzianej (u mnie Pro-BIO)
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli ziołowej (u mnie Pro-BIO)
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 1 jajko
  • mleko
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Pałki wyciągamy z rosołu i obsuszamy (u mnie odciekły na sitku).

W jednej misce mieszamy np. widelcem 2 czubate łyżki mąki pszennej, z tą samą ilością mąki kukurydzianej.

W drugiej misce łączymy 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej z 2 czubatymi łyżkami mąki pszennej. Wbijamy jajko, dodajemy przyprawy, a następnie zaczynamy powoli dolewać mleko mieszając ciągle naszą panierkę widelcem. Mleka ma być tyle, aby nasza panierka przypominała gęste ciasto naleśnikowe.

Pałki z kurczaka wkładamy do naszej panierki, ciasto powinno dokładnie oblepić mięso. Następnie każdą pałkę obtaczamy w mieszance mąk (pszennej i kukurydzianej).

W patelni rozgrzewamy olej (ilość oleju powinna przykryć w połowie mięso). Pałki smażymy na mniejszym ogniu z obu stron na złoto.

Chrupiące pałki z kurczaka najlepiej smakują w towarzystwie domowego sosu czosnkowego

Chrupiące pałki z kurczaka. Przepis na chrupiącego kurczaka na obiad lub przyjęcie. (1)

Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).

Smacznego

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Skomentuj Megly Anuluj pisanie odpowiedzi