Chrupiące nuggetsy z piersi kurczaka w kukurydzianej panierce z bawarską nutą

Chrupiące nugettsy z piersi kurczaka w kukurydzianej panierce z bawarską nutą (1)
 

Uwielbiam chrupiące nuggetsy. Moja rodzina też podziela, tą „miłość”. Dlatego tak często ten przepis (w różnych odsłonach) gości na moim stole. Dziś zapraszam Was na pyszne kawałeczki z piersi kurczaka w chrupiącej kukurydzianej panierce, którą wzbogaciłam smakiem musztardy bawarskiej. Tak przygotowane nuggetsy są idealne zarówno na rodzinny obiad, jak i przyjęcie. Ja je podałam z sałatką, ogórkami i domowymi frytkami z piekarnika. Całość uzupełniał pyszny katchup od Develey i domowy sos czosnkowy. Idealny obiad, który znikł w mgnieniu oka.
Chrupiące nugettsy z piersi kurczaka w kukurydzianej panierce z bawarską nutą (3)
 O musztardzie bawarskiej od Develey pisałam Wam już przy okazji publikacji wpisu na pastę kanapkową. Dziś podzielę się z Wami moją opinią na temat Ketchupu Premium Develey. Tak jak w przypadku musztardy firma Devley umieściła swój produkt w szklanym opakowaniu w kształcie kieliszka, który dobrze prezentuje się na stole. Ketchup Premium Classic Develey wyróżnia się wysoką zawartością pomidorów i nie zawiera substancji zagęszczających. Ma kremową konsystencję. Dodatkowym atutem jest fakt, że w ketchupie Premium Classic cukier biały został zamieniony na nierafinowany cukier z trzciny cukrowej. Ketchup idealnie smakuje z mięsem, frytkami, w sałatkach czy na kanapce.
 
Składniki:
  • 3 piersi z kurczaka

Na gęstą panierkę:

  • 3 czubate łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 9 łyżek mleka (u mnie 2%)
  • 2 jajka L
  • 1 czubata łyżeczka musztardy bawarskiej (u mnie Develey)
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • pieprz

Do obtoczenia:

  • 9 łyżek mąki kukurydzianej
  • 9 łyżek maki pszennej

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • propozycja podania: ketchup premium classic Develey, frytki, ulubiona surówka/ki

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki lub kostkę – powinny być na jeden/dwa gryzy.

Do miski dodajemy obie mąki (po 3 czubate łyżki), wbijamy 2 jajka L, dodajemy czubatą łyżeczkę musztardy, przyprawę do kurczaka i mleko, całość dokładnie mieszamy widelcem. Na koniec dodajemy pieprz (ilość w zależności od upodobań, u mnie 2-3 „przechylenia” pieprzniczki), znów mieszamy. Panierka powinna być gęsta.

W głębokim talerzu mieszamy 9 łyżek mąki kukurydzianej z 9 łyżkami mąki pszennej.

Pokrojone kawałki z piersi kurczaka maczamy w przygotowanej gęstej panierce. Następnie obtaczamy w mieszance mąk (kukurydzianej i pszennej) – ja robię, to ręcznie. Nasze nugettsy układamy na rozgrzanej patelni z tłuszczem (głęboki tłuszcz, do połowy kurczaka). Smażymy na złoty kolor z obu stron (najlepiej na średnim ogniu).

Nugettsy odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Chrupiące nugettsy z piersi kurczaka w kukurydzianej panierce z bawarską nutą (2)Jeśli skorzystacie z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).

Smacznego

Zapisz

Print Friendly

4 comments

Dodaj komentarz


*