Chrupiące nóżki z kurczaka w kukurydzianej panierce. I kilka słów o Frisco.

Chrupiące nóżki z kurczaka w kukurydzianej panierce. I kilka słów o FriscoChrupiące nóżki z kurczaka w kukurydzianej panierce

Dziś zapraszam Was na pyszne chrupiące nóżki z kurczaka w kukurydzianej panierce. Doskonała propozycja na obiad. Przygotowanie nie zajmie Wam dużo czasu, a efekt… no cóż wielbiciele chrupiących kawałków kurczaka będą zachwyceni. U nas takie nóżki (tak samo możecie przygotować np. pałki z kurczaka, a nawet skrzydełka jeśli lubicie) goszczą dość często. Dlatego przy robieniu listy zakupów nie może zabraknąć płatków kukurydzianych 😉 Ostatnio większe zakupy zrobiłam na Frisco.pl To nic innego jak dobrze wyposażony supermarket online. Ofertę mają naprawdę dużą i różnorodną. Ja kupiłam naprawdę spore zapasy, a w nich picia dla maluchów (często chodzimy na wycieczki), wspomniane płatki, sos czosnkowy (nóżki smakują z nim wybornie), olej, mleczko, a nawet chemię. Na Frisco znalazłam również małże św jakuba  Skąd pomysł na małże? Kocham kuchnie i kiedyś nałogowo (teraz mniej, bo mam dzieci 😉 ) oglądałam programy kulinarne. W szczególności te z Gordonem Ramsayem. I… zawsze chciałam spróbować dania, które tak często pojawia się w programie 😉

Kilka słów o Frisco (1)Kilka słów o Frisco (3)Kilka słów o Frisco (2)

Ale póki co zapraszam Was na coś prostszego i bardziej „swojskiego” – chrupiące nóżki z kurczaka w kukurydzianej panierce.

Chrupiące nóżki z kurczaka w kukurydzianej panierce. I kilka słów o Frisco

Składniki:

  • 3-4 nóżki z kurczaka (w zależności od wielkości)
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 1/2 szklanki płatków kukurydzianych
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 3 jajka
  • około 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Nóżki myjemy, osuszamy i oprószamy solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. W misce mieszamy dokładnie mąkę z mlekiem, jajkami, słodką czerwoną papryką, solą i pieprzem. Do drugiej miseczki (głębokiego talerza) wsypujemy 1/2 szklanki płatków kukurydzianych – gnieciemy je ręką, aby się bardziej rozdrobniły. Dosypujemy do niech bułkę tartą, mieszamy oba składniki.

Nóżki najpierw maczamy w panierce na bazie mąki, mleka i jajek. Następnie obtaczamy w płatkach wymieszanych z bułką tartą. Smażmy na głębokim ogniu z obu stron na złoto (na mniejszym ogniu). Podajemy z ulubionymi dodatkami np. sosem czosnkowym.

Smacznego

 

Print Friendly

8 comments

Dodaj komentarz


*