Chrupiące kęski z kurczaka

Chrupiące kęski z kurczaka (1)

Dziś polecam Wam przepis na chrupiące kęski z kurczaka. Pyszne, proste w przygotowaniu. Idealne na obiad w towarzystwie ziemniaków, frytek, zestawu surówek itd. Wspaniale nadają się również na przyjęcie. Wówczas polecam podać chrupiące kęski z kurczaka z zestawem ulubionych sosów. Ja ostatnio przygotowałam taki kęski z kurczaka na rodziny obiad. Mój siostrzeniec i moje dzieci je uwielbiają. Zresztą przyznam szczerze – każdemu smakowały 🙂 Znikły wyjątkowo szybko 😉 Polecam i Wam, spróbujcie.

P.s. Do przygotowania chrupiących kęsków polecam Wam mąki od Swoja Mąka

logo_swoja_mąka

Uwaga! 5% rabatu na zakupy w sklep.swoja-maka.pl na hasło: #slodkieokruszki

Chrupiące kęski z kurczaka (2)

Składniki:

Dodatkowo:

  • do obtoczenia kawałków kurczaka: mąka pszenna i kukurydziana zmieszana w tych samych proporcjach (po około 20 łyżek każdej)
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka kroję na małe kawałki. Przekładam do miski i obsypuję przyprawą do kurczaka. Mieszam, aby przyprawa pokryła mięso. Wstawiam do lodówki na około 30 minut.

Do miski wsypuję po 15 łyżek mąki kukurydzianej i pszennej, wbijam jajka, dodaję sól, pieprz granulowany czosnek i słodką czerwoną paprykę. Wstępnie mieszam. Następnie powoli dolewam mleko ciągle mieszając. Ma powstać gęsta jednolita masa (ciut gęstsza od ciasta naleśnikowego).

Do głębokiego talerza wsypuję mieszankę mąki pszennej i kukurydzianej (po około 20 łyżek mąki pszennej i tyle samo kukurydzianej zmieszanych razem).

Kawałki kurczaka maczam w masie, a następnie obtaczam w mieszance mąki pszennej i kukurydzianej.

Chrupiące kęski z kurczaka (4)

Smażę na głębokim tłuszczu (sięga do około połowy wysokości kawałków kurczaka) z obu stron na złoto-brązowo. Powinniśmy uzyskać chrupiące kąski z kurczaka.

Chrupiące kęski z kurczaka (3)

Tak przygotowane kąski podaję np. z domowym sosem czosnkowych, frytkami, ziemniakami itd.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz

*