Chrupiące grzyby w kukurydzianej panierce

Chrupiące grzyby w kukurydzianej panierceUwielbiam grzyby. Pamiętam, jak kiedyś nie mogłam się doczekać aż mój tata ugotuje ten wspaniały, niezapomniany, aromatyczny grzybowy sos… Na samo wspomnienie robię się głodna 😉 Tak samo uwielbiałam najróżniejsze smażone wersje grzybów. Gdy zobaczyłam w sklepie boczniaki… od razu postanowiłam przygotować z nich coś pysznego i szybkiego. Kilka składników, dobre przyprawy (polecam Skworcu), kilka chwil i już posiłek gotowy 🙂 A Wy lubicie grzyby?

Chrupiące grzyby w kukurydzianej panierce (2)

Składniki:

Przygotowanie:

Boczniaki płuczemy, obcinamy ogonki. Kapelusze przekładamy do miski i zalewamy grzyby mlekiem. Zostawiamy je w mleku na około 20 minut.

W jednej misce mieszamy 2 czubate łyżki mąki pszennej z 2 czubatymi łyżkami mąki kukurydzianej.

Do jednej miski wbijamy jajka, dodajemy 1 lekko czubatą łyżeczkę pieprzu bałkańskiego i szczyptę soli, mieszamy widelcem.

Chrupiące grzyby w kukurydzianej panierce (3)

Grzyby wyciągamy z mleka. Maczamy dokładnie w jajku, następnie obtaczamy w mieszczance mąk. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron (aż zrobią się złote i wyraźnie chrupiące; najlepiej smażyć dłużej na mniejszym ogniu).

Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z ulubionym pieczywem.

Chrupiące grzyby w kukurydzianej panierce (1)Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi