Chrupiące gofry z cynamonem (na maśle) Dziś przychodzę do Was z przepisem na pyszne chrupiące gofry pachnące cynamonem. Gofry przygotowałam na maśle. Z podanej porcji wyjdzie Wam około 9 gofrów. Pamiętajcie, aby dobrze rozgrzać gofrownicę, bo od tego zależy chrupkość gofrów. Dzisiejszą wersję podałam z cukrem pudrem, ale polecam Wam również spróbować takich gofrów w połączeniu z prażonymi jabłkami. Niebo na talerzu 🙂
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka klasy M
- 1 pełna łyżeczka cynamonu
- 2 krople aromatu pomarańczowego (można pominąć)
- 4 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- mała szczypta soli
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- 25 g masła klarowanego Sertop
- odrobina oleju do posmarowania gofrownicy
- ulubione dodatki: cukier puder lub prażone jabłka (pasują idealnie do takich gofrów)
Do jednej miski wbijamy same żółtka, do drugiej białka. Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli. Żółtka miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy stopione masło, mleko, łyżeczkę cynamonu, aromat i proszek do pieczenia, miksujemy. Po czym dodajemy mąkę, miksując aż do dokładnego połączenia składników.
Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy łyżką tylko do połączenia składników.
Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję.
Przed pieczeniem gofrów ważne jest, aby dobrze rozgrzać gofrownicę. Smarujemy ją odrobiną oleju np. pędzelkiem. Następnie wlewamy ciasto.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego