Chrupiąca serowa przekąska z sosem czosnkowym (z chleba tostowego)

Chrupiąca serowa przekąska z sosem czosnkowym (z chleba tostowego). Prosto, szybko i pysznie. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam takie przekąski. Proste składniki, pyszny serowy środek i sos do maczania. Spróbujcie 🙂 Poniżej składniki na 2 porcje. Oczywiście ilość dostosujcie do własnych potrzeb (sera również można nałożyć więcej).

Składniki: (na 2 porcje, ilość można zwiększyć w zależności od potrzeb)

  • około 6-7 łyżek startego żółtego sera
  • 6 kromek chleba tostowego (bez dodatków)
  • 2 większe jajka
  • bułka tarta
  • sól i czarny mielony pieprz
  • olej do smażenia

Na sos:

  • mały jogurt naturalny (nie powinien być rzadki)
  • około 3-4 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • duża szczypta suszonej bazylii

Przygotowanie:

Przygotowujemy sos. Mieszamy jogurt naturalny z majonezem, startymi ząbkami czosnku (można je również przecisnąć przez praskę) i przyprawami (dość mocno doprawiamy). Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Sos warto włożyć na chwilę do lodówki, aby smaki ładniej się przegryzły.

Starty żółty ser doprawiamy pieprzem i mieszamy.  Z chleba tostowego odcinamy skórki i rozwałkowujemy kromki. Następnie delikatnie je moczmy (ułatwi to zwijanie) i posypujemy serem. Zwijamy dość ciasno. Maczamy w rozmąconym jajku doprawionym solą i pieprzem, a następnie w bułce tartej (najlepiej z dwa razy). Tak postępujemy z każdą kromką. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.

Podajemy od razu z sosem czosnkowym.

Smacznego


Przekąski kibica Mundial 2018

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Skomentuj Kasia Anuluj pisanie odpowiedzi