Chrupiąca sałatka pełna smaku

Chrupiąca sałatka pełna smaku Dziś dzielę się z Wami przepisem (pomysłem) na pyszną chrupiącą sałatkę. Możecie ją podać samą, z ulubionym pieczywem lub jako dodatek do innych dań. Osobiście uwielbiam najróżniejsze sałatki, w szczególności te, w których łączę najróżniejsze chrupiące warzywa. Sałatka jest prosta, ale często to właśnie w prostocie tkwi siła. Zgodzicie się 🙂 ? Spróbujcie.

Składniki:

  • 3 cm pora
  • 2 większe rzodkiewki
  • 2 grube kabanosy
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1 duży ogórek kiszony
  • 1 pełna łyżka majonezu (u mnie wersja light)
  • szczypta granulowanego czosnku bez chemii (do nabycia w Skworcu)
  • szczypta suszonej bazylii – zwykła lub mielona (do nabycia w Skworcu)
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól

Przygotowanie:

Por kroimy na półplasterki, wrzucamy do miski i solimy. Ugniatamy ręką i odstawiamy na chwilę. Następnie dodajemy pokrojoną rzodkiewkę, kukurydzę, pokrojonego w większą kostkę ogórka i pokrojone w plasterki kabanosy. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, szczyptą granulowanego czosnku i suszonej bazylii. Dodajemy majonez, mieszamy. Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku. Sałatka najlepiej smakuje jak trochę postoi w lodówce (smaku się przegryzą).

Można ją zjeść samą lub podać np. z ulubionym pieczywek lub jako dodatek do innych dań.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi