Budyniowy omlet z dodatkami

Budyniowy omlet z dodatkami (2)Dziś zapraszam Was na szybki budyniowy omlet z dodatkami. Idealny na śniadanie, choć i nie tylko 😉 Smak i prostota, to połączenie czasem sprawdza się najlepiej. Omlet możecie podać z dowolnymi dodatkami lub tylko oprószyć go cukrem pudrem. Spróbujcie.

Składniki:

  • 2 łyżki mąki pszennej (u mnie tortowa Młyny Stoisław)
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego (proszek)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 jajka M
  • 1 i 1/3 łyżki cukru
  • olej kokosowy do smażenia
  • ulubione dodatki do podania

Przygotowanie:

Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy jogurt, szybko i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia i proszek budyniowy, znów szybko i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na rozgrzaną małą patelnię z rozpuszczanym olejem kokosowym. Smażymy z obu stron na złoto.

Sposób obrócenia omleta – zsuwamy go z patelni na talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak aby nasz omlet znalazł się na patelni nie obsmażoną stroną.

Podajemy w całości lub pocięty na cztery części.

Propozycja podania: omlet oprószamy cukrem pudrem (u mnie trzcinowym) z konfiturą (u mnie pomarańczowa z korzenną nutą) i dodatkami (musli i owoce liofilizowane).

Budyniowy omlet z dodatkami (1)

Do przygotowania śniadania użyłam mąki z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze.

Młyny Stoisław logo współpraca

http://www.mlynystoislaw.pl/

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz