Brzoskwiniowy deser z mascarpone pełen wspomnień

Brzoskwiniowy deser z mascarpone pełen wspomnień (2)

Uwielbiam desery. Tak jak moja koleżanka Agnieszka. Gdy po kilku latach zadzwoniła do mnie, że jest przejazdem niedaleko mnie bardzo się ucieszyłam. Synek spał, nie mogłam wyjść do sklepu. Więc wbiegłam do kuchni i przygotowałam szybki, ale smaczny i pięknie przystrojony deser. Jak dobrze, że w domu miałam soczyste brzoskwinie za którymi tak przepada Agnieszka i ozdoby od Cukieteria.pl. Spotkanie było cudowne choć krótkie, bo Agnieszka musiała wracać do Anglii. A deser – cóż… okazał się sukcesem pod każdym względem. Koleżanka ucieszyła się (i wzruszyła), że pamiętałam jak lubi brzoskwinie i… przed zjedzeniem zrobiła deserowi mnóstwo zdjęć, bo tak jej się podobał. Czasem najprostsze desery są tymi najlepszymi, tymi z którymi będą teraz wiązać się wspomnienia.

Składniki:

  • 7 czubatych łyżek mascarpone
  • 2-2 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5-6 brzoskwiń
  • igiełki tagiatele marble Sempre z Cukieteria.pl
  • cukrowe kwiaty z Cukieteria.pl
  • czereśnie

Uwaga! Podczas przygotowywania masy mascarpone należy ją próbować – ilość cukru i cytryny jest orientacyjna. Masa nie może być mdła, ma być lekko słodka.

Przygotowanie:

Miksujemy dokładnie mascarpone, z cytryną i cukrem pudrem. Próbujemy – masa nie może być mdła, ma być lekko słodka.

Masę mascarpone wykładamy na dno pucharków. Pucharki wstawiamy do lodówki w celu schłodzenia.

W misie blendera z nożami miksujemy obrane brzoskwinie (u mnie nie za słodkie, co doskonale komponowało się z resztą składników).

Brzoskwiniowy mus wykładamy na schłodzone mascarpone.

Na wierzch każdego deseru układamy cukrowy kwita, czereśnie, a całość posypujemy słodkimi igiełkami.

Podajemy. Prosto, a jak smacznie i pięknie.

Smacznego

Brzoskwiniowy deser z mascarpone pełen wspomnień (4)Najróżniejsze słodkie ozdoby i dodatki możecie nabyć w Cukieteria.pl

Print Friendly

4 comments

Dodaj komentarz


*