Borówkowe naleśniki

Borówkowe naleśniki Dziś mam dla Was przepis na pyszne borówkowe naleśniki. Dlaczego borówkowe? Bo zarówno do ciasta na naleśniki, jak i nadzienia dodałam sok z borówki amerykańskiej tłoczony z całych owoców. Taki sok możecie nabyć na stronie Zielona Tłocznia. Każdy łyk, to samo zdrowie 🙂 Soki z Zielonej Tłoczni podaję do śniadania, dodaję do koktajli lub innych dań, tak jak dzisiejsze naleśniki. Spróbujcie, polecam. Oferta jest naprawdę bogata, więc każdy znajdzie tu coś dla siebie.

Tak przygotowane borówkowe naleśniki sprawdzą się doskonale na śniadanie, kolację, a nawet obiad na słodko. Smakują całej mojej rodzinie 🙂 Spróbujcie, bo przepis jest naprawdę prosty.

Składniki: (na 4-5 porcji)

Na ciasto naleśnikowe z sokiem borówkowym:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko klasy M
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody gazowanej (minus 3 łyżki, w to miejsce dodajemy sok)
  • 3 łyżki soku z borówki amerykańskiej Zielona Tłocznia

Na nadzienie:

  • około 200 g sera twarogowego (u mnie półtłusty)
  • około 4 łyżki soku z borówki amerykańskiej Zielona Tłocznia
  • cukier do smaku

Dodatkowo:

  • niewielka ilość oleju do smażenia

Przygotowanie:

Przygotowujemy nadzienie:

Ser przekładamy do miski, dodajemy stopniowo sok mieszając składniki widelcem. Soku nie dodajemy zbyt dużo, musimy to kontrolować. Nadzienie powinno mieć taką konsystencję, aby łatwo je było rozsmarować na naleśniku. Pod koniec dodajemy cukier do smaku (ilość wg upodobań, dodajemy i próbujemy).

Przygotowujemy naleśniki:

Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy mleko, wodę i sok z borówki amerykańskiej. Dokładnie mieszamy składniki, najlepiej ręczną trzepaczką, aby w cieśnie nie było grudek.

Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju. Smażymy cienkie naleśniki.

Rozsmarowujemy nadzienie i składamy naleśniki. Podajemy same lub oprószone cukrem pudrem.

Smacznego

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz