Dziś zapraszam Was na proste w przygotowaniu i pyszne bezmleczne naleśniki z dżemem. Moje dzieci je uwielbiają, ja zresztą też. Nawet mąż się kusi na porcję 😉 Idealne na śniadanie lub słodszą wersję obiadu. Spróbujcie.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4/5 szklanki bezmlecznego napój z dodatkiem mleka kokosowego
- 4/5 szklanki wody gazowanej
- 2 jajka klasy M
- do smażenia: olej kokosowy Woj-len
Dodatkowo:
- niskosłodzony dżem z truskawek Stovit
- trzcinowy cukier puder do oprószenia naleśników
Przygotowanie:
Do miski wlewamy nasz bezmleczny napój z dodatkiem mleka kokosowego, wodę gazowaną i wbijamy jajka. Całość mieszamy przy użyciu ręcznej trzepaczki. Następnie dodajemy mąkę i znów dokładnie mieszamy.
Naleśniki smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju kokosowego.
Podajemy posmarowane dżemem truskawkowym i oprószone cukrem pudrem.
Smacznego
Dla mnie naleśniki to jednak trochę za dużo roboty na śniadanie 😀 Poza tym u mnie w domu zawsze się je robi na obiad.
Po latach praktyki naleśniki robię równie szybko, jak inne rzeczy 😉
Jak byłam mała, to u nas naleśniki też były wyłącznie na obiad. Teraz wszystko zależy od moich dzieci 😉 Jeśli chcą na śniadanie, to im chętnie je robię.
Pozdrawiam 🙂
Pyszne 🙂 Ja już rzadko kiedy robię je z prawdziwym mlekiem, tez je zastępuje bez mlecznymi napojami 🙂
🙂