Bezmleczne babeczki z borówkami (na soku) Dziś zapraszam Was na pyszne bezmleczne babeczki z borówkami przygotowane na soku pomarańczowo brzoskwiniowym. Uwielbiane przez całą moją rodzinę, zwłaszcza maluchy. Kilka machnięć łyżką i… gotowe 🙂 W weekend, to już chyba u nas tradycja „Mamo, upieczemy babeczki?” 😀 Moje dzieci to uwielbiają. Potem siadamy wszyscy przy stole lub na kanapie z babeczką w ręku i… po prostu miło spędzamy czas 🙂 Do takich babeczek oczywiście idealnie pasuje również kubeczek soku 😉 I te borówki… mniam 😀 Kto się skusi?
Bezmleczne babeczki z borówkami (na soku)
Składniki: (na 8 sztuk, szklanka o pojemności 200 ml)
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki soku pomarańcza brzoskwinia Hortex
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1 jajko klasy M
- borówki (po 4 szt na babeczkę)
- cukier puder do oprószenia babeczek
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Do jednej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sodę, proszek do pieczenia, cukier. Składniki mieszamy łyżką. W drugiej misce mieszamy sok, olej i jajko. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy tylko do połączenia (masa powinna być dość gęsta).
Masę nakładamy do papilotek, do około 3/4 wysokości – u mnie to jedna pełna łyżka (ja używam papierowych foremek na stelażu, można wyłożyć papilotkami formę na muffinki).
Na wierzch każdej babeczki nakładamy borówki (po 4 sztuki), lekko wciskając je w ciasto.
Babeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku, na środkowym poziomie do tzw. suchego patyczka (u mnie około 20 minut).
Gdy babeczki ostygną oprószamy je cukrem pudrem. Wspaniale smakują z kubkiem soku 😉
Smacznego
Pyszne babeczki kochana 🙂
Dziękuję i polecam 😀
Pyszne babeczki 🙂
Dziękuję 😀
oo mamo… aż ślinka cieknie 😀
🙂