Bezmleczne babeczki z borówkami (na soku)

Bezmleczne babeczki z borówkami (na soku) Dziś zapraszam Was na pyszne bezmleczne babeczki z borówkami przygotowane na soku pomarańczowo brzoskwiniowym. Uwielbiane przez całą moją rodzinę, zwłaszcza maluchy. Kilka machnięć łyżką i… gotowe 🙂 W weekend, to już chyba u nas tradycja „Mamo, upieczemy babeczki?” 😀 Moje dzieci to uwielbiają. Potem siadamy wszyscy przy stole lub na kanapie z babeczką w ręku i… po prostu miło spędzamy czas 🙂 Do takich babeczek oczywiście idealnie pasuje również kubeczek soku 😉 I te borówki… mniam 😀  Kto się skusi?

Bezmleczne babeczki z borówkami (na soku)

Składniki: (na 8 sztuk, szklanka o pojemności 200 ml)

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki soku pomarańcza brzoskwinia Hortex
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 jajko klasy M
  • borówki (po 4 szt na babeczkę)
  • cukier puder do oprószenia babeczek

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Do jednej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sodę, proszek do pieczenia, cukier. Składniki mieszamy łyżką. W drugiej misce mieszamy sok, olej i jajko. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy tylko do połączenia (masa powinna być dość gęsta).

Masę nakładamy do papilotek, do około 3/4 wysokości – u mnie to jedna pełna łyżka (ja używam papierowych foremek na stelażu, można wyłożyć papilotkami formę na muffinki).

Na wierzch każdej babeczki nakładamy borówki (po 4 sztuki), lekko wciskając je w ciasto.

Babeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku, na środkowym poziomie do tzw. suchego patyczka (u mnie około 20 minut).

Gdy babeczki ostygną oprószamy je cukrem pudrem. Wspaniale smakują z kubkiem soku 😉

Smacznego


Wiosenny konkurs od Matki Natury

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Dodaj komentarz

*