Ja wiecie osobiście nie jestem na diecie bezglutenowej, ale mam wielu znajomych którzy musieli na nią przejść (lub ich dzieci). Dlatego też często interesuję się produktami bezglutenowymi. Dziś chciałabym napisać Wam kilka słów o polskiej marce produktów bezglutenowych Incola.
Kilka słów o…
Marka Incola została stworzona w 2011 roku przez zespół specjalizujący się w technologiach produkcji bezglutenowej. Lnie produkcyjne zostały zaprojektowane w taki sposób, aby całkowicie zabezpieczyć różnorodny wachlarz produktów bezglutenowych przed wzajemnym zanieczyszczeniem alergenami pokarmowymi. Co ciekawe nazwa marki pochodzi z łaciny Incola – domownik. Celem firmy jest dotarcie do klienta na diecie bezglutenowej – do każdego miejsca i o każdej porze. Incola specjalizuje się w produkcji oraz dystrybucji wyrobów piekarniczych oraz ciastkarskich. Produkty kierowane są do wszystkich konsumentów z nietolerancją glutenu, mleka, kazeiny, laktozy, soi, jaj oraz wszelkiego rodzaju orzechów. Firma przywiązuje szczególną uwagę do technologii produkcji oraz systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności.
Dodatkowe informacje:
- W 2017 r. firma otrzymała Międzynarodowy Certyfikat Bezpieczeństwa Żywności IFS food oraz licencjonowany Znak Przekreślonego Kłosa.
- Od września 2017 r. wszystkie produkty Incola certyfikowane są przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
W ofercie Incola znajdziecie pieczywo, ciasta, makarony, mąki, musli, płatki i nawet przekąski.
Polecam zapoznać się z pełną ofertą firmy
Moja opinia (i moich znajomych) na temat produktów Incola
Jak się domyślacie do testowania produktów marki Incola nie podeszłam sama. Produkty pokazałam również znajomym, którzy są na diecie bezglutenowej. Jak wypadły testy? Jakie produkty testowaliśmy?
Przyznam Wam, że testy wypadły naprawdę smacznie. Najbardziej zdziwiona byłam chyba ja. Spodziewałam się, że produkty – w szczególności ciasta (, bo oczywiście mąki bezglutenowe znam i stosuję już od długiego czasu) mogą mi nie posmakować. Bardzo się myliłam. Ciasta są przepyszne. A moje dzieci wprost zajadają się „Chrupakami” Incola i „Musli z truskawkami i malinami”. Na blogu już niedługo pojawią się ciekawe przepisy z wykorzystaniem produktów Incola. Zdjęcia z naszego testowania będziecie też mogli śledzić na Instagramie.
A teraz kilka słów o każdym z produktów:
Bezglutenowe musli z truskawkami i malinami
Idealne dla dzieci i dorosłych 😉 (nam też należy się coś tak smacznego). Moim dzieciom naprawdę posmakowało. Polecam Wam również przygotować z musli pyszne domowe (zdrowe!) batoniki. Przepis już niedługo 😉
Składniki: Płatki jaglane 26%, płatki gryczane 26%, płatki ryżowe, rodzynki 3% (rodzynki, olej słonecznikowy), cukier, liofilizowane owoce 1,5% (truskawki, maliny), maltodekstryna, sól jodowana.
Informacja o alergenach:
Bez dodatku: gluten, pszenica.
Idealne, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Nie za duże, takie w sam raz. Można je zabrać właściwie wszędzie i… delektować się smakiem czekolady. Dla wielbicieli słodkości 🙂
Składniki: Cukier, jaja, olej rzepakowy, skrobia kukurydziana, woda, substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), syrop glukozowy, proszek kakaowy (10%), mąka ryżowa, substancja zagęszczająca (guma guar), sól, aromat naturalny ,substancje spulchniające (wodorowęglan sodu, difosforan disodowy), regulator kwasowości (kwas cytrynowy).
Informacja o alergenach:
Bez dodatku: gluten, pszenica.
Może zawierać soję, mleko.
Bezglutenowe ciasto Stracciatella
To ciasto było chyba dla mnie największym zaskoczeniem. Pozytywnym i niezwykle smacznym. Jest też dowodem na to, że produkty bezglutenowe mogą być naprawdę pyszne. Polecam! Waniliowe ciasto nakrapiane mnóstwem piegów z belgijskiej czekolady.
Składniki: Olej rzepakowy, jaja kurze, skrobia (ziemniaczana, kukurydziana), cukier, emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu, stearoilomleczan sodu), mąka kukurydziana, łezki czekoladowe 7% (miazga kakaowa, cukier, proszek kakaowy o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgator (lecytyny sojowe), naturalny aromat waniliowy), sól, substancje zagęszczające (guma guar, guma ksantanowa, karboksymetyloceluloza), substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), regulator kwasowości (kwas cytrynowy).
Informacja o alergenach:
Bez dodatku: gluten, pszenica.
Może zawierać: mleko.
Makaron bezglutenowy Spaghetti alla Chitarra
Idealny do wielu dań. Z jego udziałem można stworzyć naprawdę pyszny obiad lub… romantyczną kolację 😉 Charakterystyczny dla włoskiego regionu Abruzji. Produkowany z użyciem narzędzia przypominającego gitarę, przyjął nazwę tego instrumentu. Podawany z sosami jest ulubioną potrawą Europejczyków.
Składniki: mąka kukurydziana, skrobia kukurydziana, płatki ziemniaczane, glukoza.
Informacja o alergenach:
Bez dodatku: gluten, pszenica, jaja, soja, mleko.
O tej mące mogłabym pisać wiele. Uwielbiam ją. Idealna do placuszków, ciastek, babeczek. Dobrze się z nią pracuje. Polecam!
Składniki: mąka ryżowa.
Informacja o alergenach:
Produkt wolny od alergenów pokarmowych.
Inne informacje:
Niska zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych.
Idealna do najróżniejszych wypieków. Osobiście ją uwielbiam, choć czasem jest ciężka we współpracy, to warto zawsze mieć ją w swojej kuchni. Jeśli lubicie kokosowe smaki będzie dla Was idealna 🙂
Składniki: mąka kokosowa.
Informacja o alergenach:
Produkt wolny od alergenów pokarmowych.
Inne informacje:
Wysoka zawartość błonnika, do produktów o niskim indeksie glikemicznym.
Idealne na śniadanie, jak i deser. Można je dodawać również np. do pieczywa.
Składniki: płatki jaglane.
Informacja o alergenach:
Bez dodatku: gluten, pszenica.
Może zawierać śladowe ilości jaj, soi, mleka, orzechów, sezamu, łubinu i SO2.
Kruche cieniutkie wafelki. Doskonale smakują same, jak i np. z domową konfiturą malinową na bazie chia.
Składniki: Skrobia kukurydziana, mąka kukurydziana, margaryna organiczna (organiczny tłuszcz, organiczny olej słonecznikowy, woda, sól morska, emulgator (lecytyna słonecznikowa), regulator kwasowości (organiczny koncentrat z soku z cytryny), płatki ziemniaczane, sól.
Informacja o alergenach:
Bez dodatku: gluten, pszenica, jaja, orzechy, siarczany, sezam.
Może zawierać śladowe ilości mleka i soi.
Lekkie i pyszne, idealne na przekąskę.
Składniki: Skrobia kukurydziana, mąka kukurydziana, margaryna organiczna (organiczny tłuszcz, organiczny olej słonecznikowy, woda, sól morska, emulgator (lecytyna słonecznikowa), regulator kwasowości (organiczny koncentrat z soku z cytryny)), płatki ziemniaczane, sól, przyprawy (< 2%).
Informacja o alergenach:
Bez dodatku: gluten, pszenica, jaja, orzechy, siarczany, sezam.
Może zawierać śladowe ilości mleka i soi.
Musli 4heart czekoladowe bezglutenowe
Pyszna mała, bezglutenowa przekąska energetyczna. Wystarczy wrzucić ją do torebki czy plecaka, a później delektować się jej smakiem.
Składniki: płatki owsiane (bezglutenowe) 58%, cukier, oliwa z oliwek, olej kokosowy, organiczne chrupki quinoa (mąka quinoa 50%, mąka ryżowa, cukier trzcinowy), czekolada 4,6% (masa kakaowa, cukier, masło kakaowe, emulgator (lecytyny słonecznikowe/ ze słonecznika)), maltodekstryna, syrop ryżowy, mąka ryżowa, substancja zagęszczająca: guma arabska, kakao, sól morska.
Informacja o alergenach:
Bez dodatku: gluten, pszenica, jaja, mleko.
Może zawierać orzechy, sezam, soję.
Czy polecam (a właściwie polecamy)?
Tak. Incola, to zdecydowanie marka godna polecenia. Smacznie i zdrowo. Każdy produkt opatrzony jest stosownymi informacjami, każdy ma odpowiedni smak i skład.
Marka wydaje się smaczna! Bezglutenowe ciasto straciatella brzmi mega zachęcająco!
Polecam 🙂
Nie mam problemu z glutenem, ale lubię zdrowe produkty, a te do tego są z Polski, więc może się skuszę.
Polecam 🙂