Bezglutenowe czekoladowe placuszki z dżemem (na mące ryżowej i sorgo)

bezglutenowe-czekoladowe-placuszki-z-dzemem-na-mace-ryzowej-i-sorgoDziś mam dla was przepis na bezglutenowe czekoladowe placuszki z dżemem (na mące ryżowej i sorgo). Idealne na śniadanie, jak i kolację lub lżejszy obiad. Każdą porcję przełożyłam domowym dżemem truskawkowym. Oczywiście możecie użyć dżemu w ulubionym smaku. W sezonie placuszki możecie przełożyć też plasterkami truskawek.  Spróbujcie.

Składniki: (na 3-4 porcje)

  • 1 szklanka mąki ryżowej (u mnie Pro-BIO)
  • 1/2 szklanki mąki z sorgo (u mnie Pro-BIO)
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 jajko M
  • około 3/4 szklanki mleka
  • olej kokosowy do smażenia
  • domowy dżem truskawkowy lub inny ulubiony
  • propozycja podania: cukier puder, plasterki banana i suszony berberys

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajko, dodajemy obie mąki, kakao i cukier. Następnie powoli wlewamy mleko wszystko dokładnie mieszając. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.

bezglutenowe-placuszki-przygotowanie

Na patelni rozpuszczamy odrobinę oleju kokosowego. Placuszki smażymy na mniejszym ogniu z obu stron (jedna łyżka stołowa, to jeden placuszek). Uwaga placuszki smażymy krótko, aby nie były zbyt twarde.

Na talerzu układamy jeden placuszek, smarujemy go delikatnie dżemem, następnie kładziemy następny i znów smarujemy dżemem, aby stworzyć słodkie wieżyczki. Każdą porcję możemy posypać cukrem pudrem i suszonym berberysem, a na wierzch ułożyć plasterki banana.

Podajemy od razu ciepłe.

bezglutenowe-czekoladowe-placuszki-z-dzemem-2

Smacznego

 

Print Friendly

4 comments

    • Magdalena says:

      Na samej mące kokosowej nie za bardzo, bo to zmielony kokos, więc placuszki raczej by się rozpadały. Ale może Pani zmieszać mąkę kokosową z inną mąką. I będzie Pani miała pyszne kokosowe placuszki 🙂

Dodaj komentarz


*