Barszcz z kiszonych buraków – prosty przepis

Barszcz z kiszonych buraków – prosty przepis. Czy Wy również lubicie czerwony barszcz? Przyzna Wam szczerze, że jako dziecko za nim nie przepadałam. Ale teraz go uwielbiam i przygotowuję nie tylko na święta. Idealny do uszek z grzybami, krokietów, pierożków lub od tak w kubku do picia np. do pysznej smażonej ryby. Przygotowanie barszczu z kiszonych buraków jest naprawdę proste. Pamiętajcie tylko, że ilość dodanych przypraw jest kwestią gustu. Pod koniec gotowania spróbujcie barszcz i doprawcie go według własnego gustu. Ja wolę wyraźniejsze smaki 🙂

Składniki:

  • 1 kg kiszonych buraków wraz z sokiem (zakwasem) /przepis na końcu wpisu
  • 1,5 litra wywaru warzywnego (opcjonalnie warzywno-mięsny, jeśli barszczu nie przygotowujemy na święta ;))
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 2-3 łyżeczki suszonego majeranku
  • cukier do smaku
  • sól do smaku

* pamiętajcie, że ilość przypraw jest kwestią gustu, pod koniec próbujemy i doprawiamy wg własnego smaku

Przygotowanie:

Jeśli wywar nie był gotowany na bieżąco, należy go najpierw mocno podgrzać. Następnie zmniejszamy płomień do minimum. Dodajemy nasze kiszone buraki wraz z sokiem (zakwasem), obrane ząbki czosnku, ziele angielskie i doprawiamy całość świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Całość gotujemy na małym ogniu około godzinę (uwaga! barszczyk ma delikatnie się gotować, nie należy go doprowadzić do wrzenia).

Pod koniec gotowania doprawiamy nasz barszcz do smaku suszonym majerankiem, solą, cukrem (opcjonalnie, jeśli używam to nie więcej niż szczyptę) i w razie potrzeby jeszcze pieprzem (my lubimy naprawdę dobrze doprawiony barszcz, pieprzu nie żałuję ;)).

Zdejmujemy garnek z ognia. Barszcz warto zostawić na minimum 30 minut pod przykryciem, aby smaki się przegryzły. Potem należy go przecedzić.

Barszcz najlepiej smakuje następnego dnia. Pamiętajmy, aby przed podaniem go podgrzać, ale nie zagotować.

Barszcz podajemy z uszkami, krokietami, pierożkami lub od tak w kubku do picia np. do pysznej smażonej ryby.

Smacznego

 

Kiszone buraki z zakwasem

Jak przygotować?

Przygotowujemy 2 kg buraków. Do czystego naczynia (u mnie duży słój) wkładamy obrane i pokrojone buraczki. Następnie zalewamy je przegotowaną i wystudzoną wodą z dodatkiem soli (zachowajcie proporcje – 1 czubata łyżka solu na litr wody), dodajemy kilka ząbków czosnku, kilka ziarenek ziela angielskiego i 2-3 listki laurowe. Ważne! Należy zwrócić uwagę, żeby buraczki nie wystawały ponad poziom wody. Przykrywamy naczynie ściereczką i odstawiamy na kilka dni (temperatura pokojowa). Od czasu do czasu zaglądamy do naszego słoja i sprawdzamy czy na powierzchni nie pojawiła się biała piana. Zdejmujemy ją, a nasz słój wstawiamy w chłodniejsze miejsce. Gdy zakwas jest gotowy możemy go wykorzystać w ciągu około 2 tygodni.

Dzisiejszy barszcz podałam z ekspresowymi Tortellini (pierożki z grzybami) Makarony Babuni EkoMak. Czasem warto sięgnąć po takie szybkie rozwiązania 😉

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz