Bardzo łatwe pierniczki – miękkie i puszyste

Bardzo łatwe pierniczki – miękkie i puszyste Dziś mam dla Was prosty przepis na pierniczki. Bardzo łatwe w przygotowaniu, miękkie, pachnące przyprawą korzenną, idealne do przygotowania z maluszkami. Nie są to pierniczki pod lukrowanie, choć można się i o to pokusić. To wyjątkowo prosty i niewymagające przepis na pyszne, miękkie korzenne ciasteczka z miodem. Takie puszyste pierniczki można przygotować dosłownie na ostatnią chwilę. Kto się skusi na takiego prostego pierniczka? 😉

P.s. Jak Wam się podoba moje pudełeczko na ciastka? Mój synek je uwielbia. „Mamo, a co później włożymy do wielkiego ciastka?” Takie fajne pudełko z pokrywką przypominającą ciastko możecie nabyć w Betterware Tak samo jak inne przydatne gadżety kuchenne – np. czerwoną silikonową matę do ciasta i świetną blaszkę trójboczną do pieczenia ciastek.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej + do podsypania podczas wyrabiania
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 jajka M
  • 100 g masła (wcześniej wyjętego z lodówki lub margaryna)
  • 100 ml miodu
  • aromat pomarańczowy (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Rada: Jeśli chcecie, aby pierniczki miały wyraźniejszy, ciemniejszy kolor, to możecie dodać 1-2 łyżeczki naturalnego kakao.

Do miski wsypujemy mąkę, sodę, przyprawę do piernika, wbijamy jajka i dodajemy aromat (opcjonalnie).

Miód podgrzewamy, aby był ciepły i miał płynną konsystencję. Dodajemy go do reszty składników. Po chwili dodając posiekane masło. Wyrabiamy dokładnie ciasto, w razie potrzeby dodając niewielką ilość mąki. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Wyrabiać je należy przez dłuższy czas.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy lub ugniatamy ręką na grubość około 4-5 mm. Można nawet ciut grubiej. Wycinamy dowolne kształty.

Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy na środkowym poziomie nagrzanego piekarnika do ładnego zarumienienia, widać to zwłaszcza na spodzie pierniczka i po bokach. Czas może być różny w zależności od grubości pierniczków i piekarnika, około 8-10 minut. Studzimy pierniczki, przechowujemy w pojemniku na ciasteczka.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz