Banany w delikatnie kokosowym cieście. Smażone banany w cieście.

Banany w delikatnie kokosowym cieście. Smażone banany w cieście. (1) Dziś mam dla Was przepis na pyszny deser. Lubicie banany i smażone słodkości? Jeśli tak, to zapraszam Was na banany w delikatnie kokosowym cieście. Gdy mam zły humor, wszystko wokół się nie układa, takie smażone banany w cieście naprawdę poprawiają mi humor. Przepis jest prosty, więc każdy powinien sobie z nim poradzić. Takie smażone banany w cieście możecie zjeść tak jak ja w formie deseru lub podać znajomym. Idealna słodkość do kawy lub herbaty i ciekawych pogaduszek 😉 Spróbujcie, polecam Wam ten przepis.

Przepis na banany w delikatnym kokosowym cieście sprawdzi się również w Tłusty Czwartek.

Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY  www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

Banany w delikatnie kokosowym cieście. Smażone banany w cieście. (3)Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).

Składniki:

  • 2 duże banany
  • 2 jajka
  • 1 szklanka + 2 łyżki mąki pszennej (u mnie od Pro-BIO)
  • 2 łyżki wiórek kokosowych, najlepiej drobnych (u mnie od Pro-BIO)
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego (u mnie od Pro-BIO)
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mała szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder

Przygotowanie:

Wiórki kokosowe wsypujemy do mleka.

Jajka miksujemy dokładnie z cukrem trzcinowym i małą szczyptą soli. Następnie dolewamy mleko z wiórkami kokosowymi, dalej miksując.

Na koniec powoli dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Powinniśmy uzyskać dość gęste ciasto (gęstsze niż naleśnikowe).

Banany obieramy, kroimy na 3 części, a każdą wzdłuż. Banany maczamy w cieście, muszą być grubo oblepione.

Banany w delikatnie kokosowym cieście. Smażone banany w cieście. (2)Tak przygotowane banany (porcja po porcji) przekładamy np. za pomocą łyżki na rozgrzany głęboki olej. Banany smażymy na średnim ogniu na złoto z obu stron. W trakcie smażenia należy obracać nasze banany.

Usmażone banany wyciągamy na papier w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu, a następnie oprószamy je cukrem pudrem. Podajemy (gdy jemy od razu należy uważać, banany w środku ciasta mogą być dość gorące).

Banany w delikatnie kokosowym cieście. Smażone banany w cieście. (4)

Smacznego

Przepis dodaję do akcji:

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Uczta pod gołym niebem 2016

Print Friendly

One comment

  1. Megly says:

    Najlepsze co może być na świecie. Jak byłam na wyjeździe w chińskiej restauracji z bufetem do woli zajadałam się tym specjałem bez opamiętania. Bomba smakowa 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

Dodaj komentarz


*