Bananowo-kajmakowe kruche babeczki

Bananowo-kajmakowe kruche babeczki (1)Dziś zapraszam Was na pyszne bananowo-kajmakowe kruche babeczki. Proste, pyszne, ze słodziutkim wnętrzem. Idealne od tak, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Możecie je również podać na wielkanocnym stole w formie a la mini mazurków. Spróbujcie.

Bananowo-kajmakowe kruche babeczki (3)

Składniki: (na 5 sztuk)

  • 300 g mąki pszennej od Swoja Mąka*
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 140 g masła lub margaryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • około 10 czubatych łyżeczek masy krówkowej kajmak Helio
  • 1 mały banan

*pamiętajcie o rabacie! Szczegóły na końcu wpisu

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy 3 żółtka, posiekane masło, cukier puder i proszek do pieczenia. Zagniatamy ręką gładkie ciasto. Foremki (u mnie z wyjmowanym dnem) smarujemy delikatnie tłuszczem. Każdą wylepiamy ciastem. Następnie dziurkujemy ciasto widelcem i wkładamy do lodówki, wraz z resztą ciasta która została w misce (będzie nam potrzebna później).

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Na środkowy poziom wkładamy foremki wylepione ciastem. Pieczemy około 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika. Do każdej nakładamy masę kajmakową (rozsmarowujemy łyżeczką) i układamy po 4 plasterki banana. Na wierzch układamy „łatki z ciasta”.

Bananowo-kajmakowe kruche babeczki (2)

Bananowo kajmakowe babeczki wkładamy do piekarnika i pieczemy całość do ładnego zarumienienia wierzchu.

Po przestudzeniu wyciągamy nasze kruche babeczki z foremek i oprószamy cukrem pudrem.

Bananowo-kajmakowe kruche babeczki (1)

P.s. Do przygotowania słodkich wypieków polecam Wam mąki od Swoja Mąka

logo_swoja_mąka

Uwaga! 5% rabatu na zakupy w sklep.swoja-maka.pl na hasło: #slodkieokruszki

Smacznego

Wypieczone Święta - Wielkanoc 2018

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Dodaj komentarz