Dziś zapraszam Was na bananowe mini serniczki z ciasteczkiem. Proste w przygotowaniu i co najważniejsze pyszne. Posmakują zarówno wielbicielom małych słodkości, jak i bananowych smaków. Moja wersja dziś bez większych ozdób, ale Wy możecie tu puścić wodzę fantazji 😉 U nas bananowe mini serniczki z ciasteczkiem znikły w mgnieniu oka 🙂 Polecam. Może przygotujecie z okazji Dnia Kobiet? W taki dzień nie powinno zabraknąć słodkości i miłych słów 🙂 Miłego dnia moi drodzy. A wszystkim kobietom i tym małym i tym dużym życzę wszystkiego najsłodszego 🙂
Bananowe mini serniczki z ciasteczkiem
Składniki: (na 6 sztuk)
- 1 banan (najlepiej dojrzały)
- 1 jajko klasy M
- 8 łyżek sera na sernik z wiaderka
- 1 łyżka budyniu (proszek) waniliowego
- 1 łyżka cukru
- 6 herbatników regionalnych Cukry Nyskie
Przygotowanie:
Banana obieramy i przekładamy do miski. Do banan wbijamy jajko, całość miksujemy. Następnie dodajemy ser, znów miksujemy. Na koniec dodajemy budyń (proszek) i cukier. Krótko miksujemy.
Do foremki na muffinki wkładamy papilotki, do każdej wkładamy po jednym ciasteczku. Następnie nakładamy łyżką masę.
Bananowe mini serniczki pieczemy na środkowym poziomie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia różny w zależności od piekarnika, około 25 minut. Serniczki należy obserwować (powinny być delikatnie zarumienione z wierzchu). Po upieczeniu warto je zostawić jeszcze na chwilę przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem i dowolnie zdobimy.
Smacznego
Fajne te serniczki, zapisuję przepis 😉
😀