Bananowe ciasteczka z żurawinowym oczkiem

Bananowe ciasteczka z żurawinowym oczkiem (1)

Idealne do kupka ulubionej herbaty. Pyszne, słodziutkie, rozpływające się w ustach bananowe ciasteczka z żurawinowym oczkiem. Moje dzieci je uwielbiają, a i ja nie umiem poprzestać na jednym 😉 Spróbujcie i Wy, polecam.

Bananowe ciasteczka z żurawinowym oczkiem (2)

Składniki:

*Uwaga! 5% rabatu na zakupy w sklep.swoja-maka.pl na hasło: #slodkieokruszki

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier puder, posiekane masło i miękkiego banana. Całość zagniatamy ręką tak długo aż uzyskamy gładkie ciasto, z którego będziemy mogli stworzyć kulę. Uwaga! Ciasto będzie się lekko lepić (nie należy dodawać za dużo mąki, opcjonalnie posypujemy wyłącznie delikatnie dłoń podczas wyrabiania).

Untitled 5

Z ciasta formujemy w dłoniach kulki (u mnie większe, ale można zrobić malutkie). Każdą spłaszczamy, układamy na blaszce* wyłożonej papierem do pieczenia. W środek ciasteczka delikatnie wciskamy żurawinę.

Untitled 4Ja używam trójbocznej formy do pieczenia od Betterware. Idealna do pieczenia ciasteczek, pierniczków czy drożdżowych pasztecików.

Ciasteczka pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, na środkowym poziomie). Czas pieczenia zależy od piekarnika, u mnie 13 minut (maksymalnie około 15). Ciasteczek nie należy piec za długo, wyłącznie do lekkiego zarumienienia od dołu. Po przestudzeniu stwardnieją, można je wówczas oprószyć cukrem pudrem i zdjąć z blaszki. Ciasteczka można przechowywać w zamkniętym pojemniku.

Bananowe ciasteczka z żurawinowym oczkiem (5)Bananowe ciasteczka z żurawinowym oczkiem (7)

Smacznego

*na podstawie przepisu ze strony „Smakołyki Bereniki” (z moimi zmianami)

 

 

Print Friendly

4 comments

Dodaj komentarz


*