Bananowe babeczki pieguski

Bananowe babeczki pieguski. Dziś moja córeczka zażyczyła sobie babeczek 🙂 Wybór padł na bananowe babeczki pieguski. Czyli pyszne babeczki nadziane dużą ilością czekolady. Do przygotowania babeczek nie używamy jajek. Zastępujemy je zblendowanym bananem 🙂 A przygotowanie… jest naprawdę dziecinnie proste. Moja córeczka jak zawsze sama mieszała składniki. Ja tylko posiekałam jej czekoladę. Po tem chwila w piekarniku i pyszne bananowe babeczki pieguski gotowe. Kto chętny? Bo znikają bardzo szybko w tych małych łapkach 😉 Na szczęście uratowałam też jakieś dla mnie i dla męża do kawy 😉 Miłego dnia moi drodzy 🙂

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru (można dać ciut mnie)
  • 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 większy banan 90 g (waga po obraniu)
  • 150 ml wody gazowanej
  • 100 ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g posiekanej czekolady – użyłam czekolady cukierniczej 45% kakao

Przygotowanie:

W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, oba rodzaje cukru. Dolewamy wodę gazowaną i olej, mieszamy wstępnie.

Banana blendujemy. Dodajemy do reszty składników, mieszamy (masa będzie gęsta). Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy.

Formę na babeczki wykładamy papilotkami, nakładamy naszą masę. Babeczki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, pod koniec pieczenia można włączyć termoobieg). Babeczki pieczemy do tzw. suchego patyczka, około 25-30 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

*