Bajaderki – pyszne kuleczki

Bajaderki – pyszne kuleczki. Dziś przepis (pomysł) na pyszny, prosty deser, który będzie idealnym rozwiązaniem w przypadku, gdy zostaną Wam jakieś suche kawałki ciast i połamane ciasteczka. Małe słodkie, pyszne kuleczki (bajaderki) można przygotować praktycznie z każdego ciasta jakie Wam zostało, a nawet z tego które się nie udało. Składnikami bajaderek mogą być kawałki suchych ciast, zakalców, muffinek, drożdżówki, resztki ciastek i połamane herbatniki oraz dowolne mieszanki bakalii. Do przygotowania bajaderek nie używamy jedynie ciast z masami, owocami lub galaretką. Cały przepis jest naprawdę prosty. A efekt? No cóż… niby resztki, a jakże pyszne można z nich stworzyć bajaderki 😉 Spróbujcie.

Dzisiejszy przepis na te pyszne kuleczki jest niejako bazowy. Można go modyfikować i zmieniać w zależności od potrzeb i tego ile kawałków ciast i ciasteczek mamy do wykorzystania.

Składniki:

  • około 800 g resztek ciast i ciasteczek (babki, muffinki, połamane herbatniki itd)
  • 100 g masła
  • 50 g czekolady – u mnie czekolada cukiernicza 43% kakao
  • około 0,5 szklanki mleka
  • 3-4 łyżki ulubionych powideł lub dżemu
  • opcjonalnie 2-3 łyżki naturalnego kakao (jeśli używamy jasnych ciast)
  • 0,5 szklanki ulubionych bakalii
  • wiórki kokosowe do obtoczenia
  • opcjonalnie odrobina rumu lub armat rumowy

Przygotowanie:

W garnuszku podgrzewamy mleko z masłem i czekoladą, pod koniec można dodać też kakao, mieszamy.

Resztki ciast i ciasteczek (u mnie kawał babki, muffinka i herbatniki)  kruszymy i przekładamy do miski. Dodajemy powidła (lub dżem) oraz bakalie, wstępnie mieszamy. Następnie stopniowo wlewamy masę z rondelka (na tym etapie można dodać też rum). Zagniatamy ciasto. Jeśli całość wyda nam się za sucha można dolać więcej ciepłego mleka, jeśli za mokra dodajmy pokruszonego ciasta.

Z masy formujemy w dłoniach kulki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych (wielkość bajaderek zależy od indywidualnych upodobań). Kuleczki schładzamy około 1 h w lodówce.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz

*