Babka podwójnie pomarańczowa

Babka podwójnie pomarańczowa (1)Od dzieciństwa uwielbiam wszystko co pomarańczowe (oczywiście mam na myśli jedzenie). W szczególności napoje i… słodkości. Bardzo się cieszę, że moja rodzina podziela moje zamiłowanie do pomarańczowych smaków. Dziś zapraszam Was na pyszną, łatwą w przygotowaniu podwójnie pomarańczową babkę. Ciasto długo zachowuje świeżość, jest wilgotne… po prostu pyszne. Taka babka idealnie sprawdzi się do kawy lub herbaty. Spróbujcie.

Babka podwójnie pomarańczowa (2)Babka podwójnie pomarańczowa

Babka podwójnie pomarańczowa (3)Babka podwójnie pomarańczowa (4)

Babka podwójnie pomarańczowa
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
  1. Składniki: (na tradycyjną keksówkę)
  2. 2 łyżki soku z pomarańczy
  3. skórka otarta z 1 średniej pomarańczy + 1 czubata łyżka skórki pomarańczowej Skworcu
  4. 1 szklanka mąki pszennej
  5. 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  6. 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  7. 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  8. 175 g margaryny
  9. 3 jajka
  10. 1 szklanka cukru
Na pomarańczową polewę
  1. 1/2 szklanki cukru pudru
  2. 2 łyżki soku z pomarańczy
  3. żółte wiórki posypka Sempre od Cukieteria.pl
Przygotowanie
  1. Margarynę przekładamy do rondelka i rozpuszczamy. Odstawiamy do przestudzenia (powinna być ciepła, ale nie gorąca).
  2. Do miski wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia, mieszamy składniki łyżką.
  3. Następnie dodajemy cukier, cukier wanilinowy, skórkę ze średniej pomarańczy (startą na najmniejszych oczkach) oraz 2 łyżki soku z pomarańczy. Znów mieszamy składniki. Następnie dodajemy czubatą łyżkę kupnej skórki pomarańczowej (u mnie od Skworcu).
  4. Do miski ze składnikami wbijamy 3 całe jajka, mieszamy dokładnie całość. Następnie wlewamy ciepłą (! nie gorącą) rozpuszczoną margarynę. Wszystko razem mieszamy, aż do połączenia składników (jednolita, płynna masa).
  5. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i dobrze obsypanej kaszą manną keksówki.
  6. Babkę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy około 45 minut (do tzw. suchego patyczka).
  7. Po wyjęciu z piekarnika babkę studzimy, a następnie wyciągamy z keksówki.
  8. Przygotowujemy lukier - dokładnie mieszamy 1/2 szklanki cukru pudru z 2 łyżkami soku z pomarańczy.
  9. Babkę lukrujemy robiąc niedbałe esy-floresy po wierzchu. Następnie całość posypujemy posypką (u mnie żółte wiórki).
  10. Babkę przechowujemy pod przykryciem.
  11. Smacznego
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly

Dodaj komentarz


*