Babka limonkowa (bez miksera)

Babka-limonkowa-2

Uwielbiam piec babki. Dziś zapraszam Was na babkę limonkową. Przygotowanie jej jest naprawdę proste i nie wymaga użycia miksera, wystarczy drewniana łyżka 🙂 A co jest atutem tej babki? Jej niepowtarzalny smak i aromat. Już podczas pieczenia po kuchni unoszą się piękne zapachy. Owoc limonki nadaje ciastu zupełnie innego charakteru – słodycz i orzeźwienie. Spróbujcie. Polecam Wam moją limonkową babkę do codziennej kawy lub herbaty, jak i od święta.
 
babka-limonkowa-bez-miksera
limonkowa-babka-bez-miksera
 Składniki:

Lukier:

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, składniki mieszamy łyżką.

Następnie dodajemy cukier, 3 łyżeczki cukru wanilinowego,skórkę z dwóch limonek startą na najmniejszych oczkach (należy uważać, aby nie zetrzeć białej części), a następnie wyciskamy sok z obu limonek (wyjdzie około 4 łyżki soku). Znów wszystko mieszamy.

przygotowanie-babki-limonkowejW między czasie w rondelku rozpuszczamy margarynę. Studzimy ją. Powinna być ciepła, ale nie gorąca!

Do miski ze składnikami wbijamy 3 całe jajka, mieszamy całość wstępnie łyżką. Następnie wlewamy ciepłą (! nie gorącą) rozpuszczoną margarynę. Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż do połączenia składników (jednolita, płynna masa).

Gotową masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i dobrze obsypanej kaszą manną keksówki (u mnie kopertówka). Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy do tzw. suchego patyczka, około 40-45 minut (czas może być różny w zależności od piekarnika, więc stosujcie się zasady suchego patyczka).

Po wyjęciu z piekarnika babkę studzimy, a następnie wyciągamy z keksówki.

babka-z-limonka-po-wyjeciu-z-piekarnika

W szklance przygotowujemy lukier, powinien być dość gęsty (mieszamy sok z cytryny z cukrem pudrem). Polewamy nim babkę np. za pomocą łyżeczki i od razu posypujemy wiórkami (, aby te przykleiły się do lukru).

Babkę przechowujemy pod przykryciem, aby zachowała wilgotność i delikatność.

babka-limonkowa-3Do przygotowania ciasta użyłam mąki pszennej z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze.

Młyny Stoisław logo współpraca

http://www.mlynystoislaw.pl/

Smacznego

*przepis własny

Print Friendly

10 comments

Dodaj komentarz


*