Babeczki ze śliwkami

Babeczki ze śliwkami. Dziś polecam Wam przepis na proste babeczki z kawałkami śliwek i limonkowym lukrem. Pyszne, miękkie w środku i ta śliwka… Coś cudownego. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam wypieki ze śliwkami. Polecam Wam m.in. kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką lub pyszne i proste w przygotowaniu ciasto czekoladowe ze śliwkami.

Domowe wypieki ze śliwkami zawsze wywołują u mnie uśmiech na tworzy 😉 No cóż, w końcu są tak pyszne. Dziś kolejny, niebywale prosty przepis. Takie muffinki ze śliwkami, to idealne rozwiązanie dla zabieganych lub coś słodkiego do kawy czy herbaty. Spróbujcie, polecam.

Pamiętajcie, by przygotowując babeczki ze śliwkami nigdy nie mieszać ciasta zbyt długo oraz by składniki miały temperaturę pokojową. Tu gwarancja udanych i pysznych babeczek ze śliwką.

Składniki:

  • 140 g mąki pszennej – u mnie mąka luksusowa TOTA
  • 50 g cukru
  • 1 płaska łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
  • 60 g masła
  • 125 g naturalnego jogurtu
  • 1 jajko klasy M
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 śliwki węgierki

*składniki powinny mieć temperaturę pokojową (jajka, jogurt)

Na limonkowy lukier:

  • sok wyciśnięty z limonki + cukier puder – tyle by mieszając składniki wyszedł wam w miarę gęsty lukier

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy i studzimy.

W jednej misce mieszamy mąkę, sodę oczyszczoną, oba rodzaje cukru. W drugiej mieszamy rozpuszczone masło, jajko i jogurt naturalny.

Łączymy składniki z obu misek, mieszamy tylko do połączenia składników (nie za długo!).

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy masę, w środek wkładamy kawałek śliwki.

Formę z babeczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika, najlepiej na środkowy poziom. Pieczemy do tzw. suchego patyczka około 20 minut (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika).

Na każdą babeczkę wykładamy łyżeczką prosty limonkowy lukier. Wierz można dodatkowo ozdobić.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz