Babeczki z truskawkami (na mleku kokosowym)

Babeczki z truskawkami (na mleku kokosowym) Dziś polecam Wam przepis na pyszne babeczki z truskawkami przygotowane na mleku kokosowym. Moje dzieci i rodzina je uwielbiają. Zresztą przyznam Wam szczerze, że u nas każde babeczki cieszą się dużą popularnością 😉

Babeczki są proste w przygotowaniu. Mleko kokosowe nadaje im ciekawego kokosowego posmaku. I jeszcze te truskawki <3 Koniecznie spróbujcie. P.s. Do babeczek możecie dodać zarówno świeże owoce, jak i mrożone.

Składniki na babeczki możecie kupić w sklepie Naturalnie Zdrowy. W miejscu powstałym z pasji. Tu znajdziecie nie tylko produkty, które są niezbędne w każdej kuchni, ale też i suplementy diety, kosmetyki i ekologiczne środki czystości. Miejsce godne polecenia!

Uwaga! 10% rabatu wpisując kod: Słodko10 przy zakupach na stronie https://naturalniezdrowy.pl/

Składniki (na 10 babeczek, ilość zależy od wielkości foremek):

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko klasy M
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki mleka kokosowego
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć)
  • 10 truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • cukier puder do oprószenia babeczek

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, sodę i cukier. Mieszamy składniki łyżką. Wbijamy jajko, dolewamy mleko kokosowe i olej, dodajemy ekstrakt waniliowy i wszystko mieszamy do połączenia składników.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy po łyżce masy, wkładamy truskawkę (jeśli jest bardzo duża, to można dodać tylko pół truskawki lub pokroić ją na mniejsze kawałki) i nakładamy resztę masy, tak by zaryła truskawkę.

Babeczki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) i pieczemy około 20-25 minut do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia zależy też od użytych owoców – świeżych lub mrożonych. Ja dziś użyłam mrożonych (nie rozmrażałam ich) i piekłam babeczki ciut dłużej.

Studzimy i oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz