Aromatyczny kurczak w carry z ryżem. Zdrowy i pożywny obiad.

aromotyczny-kurczak-w-carry-z-ryzem-zdrowy-i-pozywny-obiad-1Dziś polecam Wam aromatycznego kurczaka w carry z ryżem. Uwielbiam przyrządzać takie danie dla mojej rodziny, bo są zdrowe i pożywne. Białko z kurczaka nadaje nam sił na resztę dnia, do tego ryż, który ostatnio gości na naszym stole coraz częściej i co najważniejsze (ku mojej radości) cała rodzina zaczyna go cenić i lubić tak jak ja. Aż miło patrzeć jak dzieci zajadają się ryżem 😉 Najważniejsze dla mnie, aby każdy posiłek który podam mojej rodzinie wywołał na ich twarzy uśmiech zadowolenia i … żeby później zostały po nim już tylko puste talerze ;0 Tak też było w przypadku aromatycznego kurczaka w carry z ryżem. Do tego użyty przeze mnie ryż długoziarnisty z dzikim doskonale komponuje się z całym daniem i pięknie wygląda na talerzu – polecam Wam go do wielu dań – zdrowie, smak i ciekawy wygląd.

aromotyczny-kurczak-w-carry-z-ryzem-zdrowy-i-pozywny-obiad-2

Składniki:

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 200 g ryżu długoziarnistego z dzikim
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3/4 łyżeczki curry
  • 1 czubata łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 i 1/2 szklanki przegotowanej wody (jeśli wolicie gęstsze sosy należy zmniejszyć ilość wody)
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 i 1/2 łyżki jogurtu naturalnego (u mnie kremowy)

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka kroimy w paseczki lub kostkę. Rozkładamy na talerzu i przyprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem (pieprzem dość obficie). Odstawiamy na 10 minut. Następnie rozgrzewamy patelnię i obsmażamy nasze kawałki kurczaka (bez tłuszczu).

Cebulkę i czosnek drobno kroimy, czosnek następnie zgniatamy nożem na desce (ma powstać coś na kształt pasty). Dodajemy przygotowaną cebulkę i czosnek do naszego kurczaka wraz z przyprawami – curry i słodką papryką. Całość podlewamy wodą, dodajemy przecier, mieszamy i dusimy (na małym ogniu) około 30 minut do miękkości mięsa.

Po tym czasie patelnię zdejmujemy z gazu. 2-3 łyżki powstałego sosu wkładamy do kubeczka dodajemy jogurt i szybko mieszamy. Następnie wlewamy to do reszty sosu, całość szybko mieszając. W ten sposób nasz sos nabiera bardziej kremowej konsystencji.

W między czasie gotujemy nasz ryż według instrukcji na opakowaniu (około 20 minut).

Na talerze wykładamy ryż, a następnie na wierzch dajemy naszego kurczaka w carry.

Podajemy od razu.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

10 comments

Skomentuj Joanna Ł Anuluj pisanie odpowiedzi