Aromatyczny kokosowy ryż z cynamonowym jabłuszkiem

Aromatyczny kokosowy ryż z cynamonowym jabłuszkiem (1)Dziś zapraszam was na deser, który przygotujecie w kilka chwil. Aromatyczny kokosowy ryż z cynamonowym jabłuszkiem. Są takie dni, zwłaszcza te zimne i pochmurne, gdy nie mam ochoty na długie stanie w kuchni i kuszę się na proste rozwiązania, które później okazują się tak smaczne że wracam do nich niejednokrotnie. Tak też było i w tym przypadku. Woreczek wcześniej ugotowanego ryżu, resztka jabłek do szarlotki… I tak właśnie powstał ten pyszny, prosty deser który spokojnie możecie również zjeść w ramach kolacji czy innego dania 😉

Aromatyczny kokosowy ryż z cynamonowym jabłuszkiem (2)

Składniki: (na 2 porcje)

  • 1 woreczek wcześniej ugotowanego ryżu – u mnie europejski Risana
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego 85%
  • 1/2 łyżeczki przyprawy wanilia z rumem*
  • około 12 łyżek domowych lub kupnych prażonych jabłek z cynamonem

*dostępna np. w Lidl, możecie również użyć innej aromatycznej przyprawy z wanilią

Przygotowanie:

Ugotowany wcześniej już przestudzony ryż przekładamy na patelnię (mały ognień), a następnie zalewamy mlekiem. Mieszamy, po chwili dodajemy przyprawę. Zostawiamy na patelni co jakiś czas mieszając aż nasz ryż ładnie wchłonie kokosowe mleko. Jeśli wolicie słodsze desery ryż można dosłodzić np. płynnym miodem i szybko wymieszać (ja miałam słodkie jabłka więc pominęłam ten etap). Gorący ryż układamy na półmiskach i podajemy z prażonymi cynamonowymi jabłkami (jabłka wcześniej chwilę podgrzewamy pod przykryciem na patelni, cały deser powinien być ciepły).

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Skomentuj Ania Anuluj pisanie odpowiedzi