Alternatywne metody parzenia kawy – dripper, czyli pomysł na dobrą kawę w domu.

pomysł na dobrą kawę w domuStatystyki mówią, że aż 73% Polaków spożywa kawę codziennie, natomiast niemal 50% robi to nawet kilka razy w ciągu dnia. Mimo tego przeważnie picie kawy w Polsce ogranicza się do tzw. zalewajki albo kawy rozpuszczalnej. Musisz wiedzieć, że jest dużo sposobów na zaparzenie wyśmienitej kawy, a jeżeli robisz to regularnie, to warto, aby napój był wysokiej jakości. Alternatywne metody parzenia kawy pozwalają na wyciśnięcie z ziaren kawy niezwykły smak i aromat, który nigdy nie jest zarezerwowany wyłącznie dla koneserów. Jedną z takich metod jest drip.

Co to jest drip?

Drip, a właściwie Drip Hario V60 to narzędzie japońskiej marki Hario dedykowane do parzenia kawy metodą przelewową. Kształtem przypomina lejek, a wyprodukowany jest z plastiku, ceramiki, metalu lub szkła. Do parzenia kawy w dripie konieczne są papierowe filtry, które oddzielają fusy od naparu. Budowa dripa, jak i sposób jego użycia są wyjątkowo proste, co powoduje, że może z niego korzystać każdy i z odpowiednim asortymentem może to robić wszędzie.

Drip jest jednym z tych urządzeń, w których nie przygotujesz każdej kawy. W tej metodzie doskonale sprawdzają się jasno palone stuprocentowe arabiki, które są zmielone tuż przed samym zaparzeniem. Odpowiednia temperatura wody, grubość zmielenia ziaren oraz czas parzenia pozwala na osiągnięcie wspaniałego naparu, którym zachwycają się specjaliści na całym świecie.

Jak zaparzyć kawę w dripie?

Zaparzenie kawy w dripie jest niezwykle proste, natomiast nie stosując się do poszczególnych zaleceń, można całkowicie zepsuć nawet najlepszą kawę.

Wszystko, czego potrzebujesz to:

• Kawa

• Woda

• Drip

• Papierowy filtr

• Serwer lub dzbanek na kawę

Zaczynając cały proces parzenia kawy, należy umieścić papierowy filtr w dripie, zamoczyć go gorącą wodą oraz chwilę odczekać. Chodzi o to, aby pozbyć się papierowego posmaku w gotowej kawie. Następnie przejdź do mielenia ziaren. Dawka kawy jest uzależniona od tego, ile naparu chcesz uzyskać. Zaleca się używać 6 g kawy na każde 100 ml wody, czyli chcąc zaparzyć 500 ml, potrzebne Ci będzie 30 g kawy.

Szczególnie ważna jest również grubość zmielenia ziaren. Jeżeli zmielisz kawę za drobno, wówczas będzie się parzyć zbyt długo, zaś jeśli zmielisz ją za grubo, to woda przeleci przez nią za szybko. Najlepsze do dripa jest średnie zmielenie ziaren.

Teraz wystarczy jedynie wsypać zmielone ziarna do dripa z filtrem oraz przelać je wodą. Odpowiednia temperatura wody powinna sięgać około 88-92 °C. Niezwykle istotnym punktem jest proces preinfuzji, który rozgrywa się tuż po pierwszym zetknięciu kawy z wodą. Pozwala on kawie „kwitnąć” oraz powoduje, że otwiera przed Tobą wspaniałe aromaty. W pierwszej kolejności wlej odrobinę wody tak, aby tylko namoczyć kawę i odczekaj około 30 sekund. Teraz możesz spokojnymi, kulistymi ruchami przelać resztę wody. Parzenie kawy w dripie powinno trwać około 3 minuty.

1. Włóż papierowy filtr do dripa i zalej go gorącą wodą.

2. Wsyp do dripa z filtrem świeżo i średnio zmieloną kawę.

3. Zalej kawę niewielką ilością wody o temperaturze 88-92 °C i odczekaj 30 sekund.

4. Gładkimi i kulistymi ruchami przelej przez kawę resztę wody.

5. Kawa powinna się parzyć przez około 3 minuty.

Kawa przygotowana w dripie, barwą może przypominać herbatę. Najciekawsze jednak jest to, że takie kawy odkrywają przed Tobą wiele propozycji smakowych. Całość zależy od tego, jakie ziarna zostały zastosowane oraz jak przebiegł proces parzenia. Kawy pochodzące z Afryki cechują się wyraźną kwasowością i owocowymi nutami. Ziarna z Ameryki Południowej i Środkowej pozwalają pozyskać napar o czekoladowo-orzechowym smaku. To jaka kawa będzie dla Ciebie odpowiednia, zależy całkowicie od Twoich upodobań.

Zaparzenie kawy w dripie jest wyjątkowo ciekawą alternatywą dla osób, które chcą wydobyć z kawy to, co najlepsze. Cały proces parzenia jest niezwykle łatwy, a cena narzędzia jest niska w stosunku do uzyskanej wysokiej jakości naparu. Jeżeli swój kawowy zwyczaj chcesz wznieść na wyższy szczebel, to drip jest znakomitym rozwiązaniem.

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz


*