Makaron w warzywno-koperkowym sosie. Pomysł na pyszny obiad.

Makaron w warzywno-koperkowym sosie. Pomysł na pyszny obiad.Dziś zapraszam Was na przepis na makaron w warzywno-koperkowym sosie. Pomysł na szybki i pyszny obiad. Dania z makaronu mają to do siebie, że nie tylko sycą, ale też przygotowuje się je naprawdę szybko. Pamiętam, że kiedyś nie przepadałam za koperkiem, ale teraz myślę, że jest doskonałym dodatkiem wzbogacającym smak wielu potraw. Dlatego zawsze staram się mieć w kuchni ten zielony przysmak. Do tego nigdy nie może zabraknąć na moich pułkach makaronu i… nawet jeśli czas mnie goni, to zawsze mogę przygotować szybki i pyszny obiad dla siebie i bliskich. Spróbujcie mojej dzisiejszej propozycji. Mam nadzieję, że makaron w warzywno-koperkowym sosie i Wam zasmakuje.

Makaron w warzywno-koperkowym sosie. Pomysł na pyszny obiad..Do przygotowania mojego obiadu wykorzystałam próbkę makaronu świderki z błonnikiem owsianym Czaniecki.

Makaron w warzywno-koperkowym sosie. Pomysł na pyszny obiad.
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. 3 duże pieczarki
  2. 1 marchewka
  3. 1 mała szalotka
  4. 1 1/2 łyżki posiekanego koperku
  5. odrobina oleju do podsmażenia
  6. 1 szklanka bulionu na włoszczyźnie
  7. 2 czubate łyżeczki mąki
  8. 100 g makaronu świderki + woda i odrobina soli do gotowania
Przygotowanie
  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Obieramy pieczarki, marchewkę. Pieczarki kroimy w kostkę, a marchewkę trzemy na tarce na największych oczkach. Szalotkę drobno siekamy.
  3. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmażamy lekko szalotkę, po czym dodajemy marchewkę i pieczarki. Chwilę smażymy ciągle mieszając (około 4 minuty). Po tym czasie zmniejszamy płomień na minimalny i dolewamy 3/4 szklanki bulionu na włoszczyźnie i dodajemy 1 łyżkę drobno posiekanego koperku. Gotujemy całość, mieszając.
  4. W pozostałej ilości bulionu rozpuszczamy bardzo dokładnie 2 łyżeczki mąki (mieszamy dokładnie, aby nie było grudek). Tak przygotowany "zagęszczacz" dodajemy do naszego sosu, szybko mieszając. Sos gotujemy jeszcze chwilę, aż do zgęstnienia.
  5. Na talerz wykładamy makaron, polewamy go dowolnie sosem. Całość obsypujemy 1/2 łyżki posiekanego koperku.
  6. Podajemy od razu.
  7. Smacznego
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz