Dziś chciałabym podzielić się z Wami kolejnym przepisem na pyszne śniadanie. Polecam Wam prostą w przygotowaniu owsiankę z gruszką w sosie daktylowym. Szybko, smacznie i pożywnie – za to właśnie lubię owsianki. Są idealna na dobry początek dnia, jak i na jego zakończenie. Czy Wy też często robicie owsianki? Jakie są Wasze ulubione połączenia?
Składniki: (na 1 większą porcję)
- 1 1/4szklanka mleka
- 3/4 szklanki płatków owsianych pełnoziarnistych
- mała szczypta soli himalajskiej (u mnie z eSłoneczko)
- 1/2 gruszki
- syrop daktylowy (u mnie z eSłoneczko)
Przygotowanie:
W garnuszku z grubszym dnem gotujemy mleko z małą szczyptą soli himalajskiej. Następnie dodajemy płatki owsiane. Gotujemy ciągle mieszając około 3 minuty. Po tym czasie odstawiamy garnek na bok na 2 minuty.
Owsiankę przekładamy do słoiczka lub pucharka. Na wierzch układamy część pociętej w kostkę gruszki, oblewamy całość delikatnie syropem daktylowym. Po czym układamy resztę owoców i znów polewamy wszystko syropem. Ilość syropu należy dostosować do swoich upodobań.
Tak przygotowaną owsiankę podajemy od razu ciepłą lub po przestudzeniu na zimno.
Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).
Smacznego
Ciekawy deserek, owsianka smakowita i zdrowa 🙂
Dziękuję 🙂
To nie zwykła owsianka! To wykwintny deser 🙂 Wspaniale to wygląda. Aż jeść szkoda… Pozdrawiam cieplutko!
Dziękuję, bardzo miło czytać takie komentarze.
Pozdrawiam