Domowe lody śmietankowo-cytrynowe (bez maszynki, bez jajek)

Domowe lody śmietankowo-cytrynowe (bez maszynki, bez jajek). Uwielbiam lody. To chyba jeden z moim ulubionych deserów. Mogłabym je jeść bardzo często i o każdej porze roku. A odkąd zaczęłam je przygotowywać osobiście w domu pokochałam je na nowo. Dziś zapraszam Was na domowe lody śmietankowo-cytrynowe. Lody te przygotujecie bez maszynki i mieszania. Są naprawdę proste w przygotowaniu i pyszne. Śmietankowo cytrynowe lody smakują idealnie same, jak i w towarzystwie owoców, ciasta lub innych dodatków. Spróbujcie, bo naprawdę warto przygotować takie lody 🙂 Smacznego 🙂

Składniki:
  • 330 ml śmietanki 30% (z lodówki)
  • 1 i 1/2 niedużej cytryny
  • 1 i 3/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • plastikowy pojemnik z przykrywką do mrożenia

Zobacz ten przepis w wykonaniu czytelników (w galerii „Czytelnicy pieką / gotują”)

Przygotowanie:

Śmietanę wyjmujemy z lodówki i ubijamy ze szczyptą soli. Nie ma potrzeby ubijania na sztywno, ale musi zwiększyć swoją objętość i być puszysta.

Do osobnej miseczki wyciskamy sok z 1 i 1/2 cytryny (, jeśli mamy duże cytryny starczy jedna sztuka). Sok mieszamy dokładnie z cukrem pudrem.

Tak przygotowaną cytrynową masę ostrożnie przekładamy do naszej ubitej śmietany. Miksujemy składniki na najmniejszych obrotach do połączenia (lub mieszamy dokładnie łyżką).

Masę śmietanowo-cytrynową przelewamy do plastykowego pojemnika z pokrywką. Zamknięty pojemnik wkładamy do zamrażalnika.

U mnie lody są gotowe po około 4 godzinach.

Wyjmujemy i podajemy same lub np. z owocami.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

9 comments

    • Magdalena says:

      Dzień dobry, może Pani spróbować dać wyłącznie 1 szklankę, ale ja zawsze daję 1 i 1/3 szklanki (tak jak w przepisie). Ilość cukru jest zawsze kwestią indywidualną. Lody są chwalone przez znajomych i innych czytelników. W galerii „Czytelnicy pieką / gotują” znajdzie Pani zdjęcie lodów od jednej z zadowolonych czytelniczek. Pozdrawiam

Dodaj komentarz