Szybkie ciasto czekoladowe z bananami i orzechami

Szybkie ciasto czekoladowe z bananami i orzechamiSzybkie ciasto czekoladowe z bananami i orzechami - po przekrojeniu

Uwielbiam smak czekolady, zresztą chyba jak każda kobieta 😉 Dlatego moje wypieki bardzo często są z jej dodatkiem. Zapraszam Was na proste i szybkie ciasto czekoladowe z bananami i orzechami. Połączenie smaków idealne. Takie ciasto smakuje wspaniale w towarzystwie kawy lub herbaty i ciekawych rozmów ze znajomymi. Spróbujcie 🙂

 

Składniki: (na tradycyjną keksówkę)
  • 3/4 kostki masła
  • 1/4 kostki margaryny
  • 3 jajka
  • 3 łyżki naturalnego kakao
  • 5 kostek czekolady orzechowej
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej do wypieków)
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 7 łyżek wody (nie z lodówki)
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 8 łuskanych orzechów laskowych (lub więcej)
  • 3/4 szklanki pokrojonego w drobną kostkę banana (1 średniej wielkości banan)
Przygotowanie

Do małego garnka z grubszym dnem wkładamy 3/4 kostki masła, 1/4 kostki margaryny, dodajemy cukier, kakao, wodę i połamaną orzechową czekoladę. Następnie umieszczamy nasz garnek na kuchence (mały ogień) i ciągle mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia się i połączenia wszystkich składników. Gdy uzyskamy jednolitą, błyszczącą masę garnek zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestudzenia. Do innego naczynia przelewamy 3/4 szklanki masy, która posłuży nam w późniejszym etapie za polewę.

Przygotowujemy dwie miski. Do jednej wbijamy 3 żółtka, do drugiej białka. Do miski z żółtkami dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przestudzoną masę czekoladową. Miksujemy dokładnie składniki do ich połączenia.

Pokrojonego w drobną kostkę, świeżego banana łączymy delikatnie za pomocą drewnianej łyżki z czekoladowym ciastem.

Następnie ubijamy białka z szczyptą soli na sztywną pianę i łączymy ją ostrożnie z czekoladowo-bananowym ciastem.

Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką keksówki. Wkładamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka).

Upieczone ciasto wyjmuje z piekarnika i studzimy. Następnie wyjmuje z formy i przy pomocy pędzelka pokrywamy dowolnie polewą czekoladową (3/4 odstawionej wcześniej szklanki). Na koniec posypujemy rozdrobnionymi kawałkami orzechów laskowych. Czekamy aż polewa w pełni zastygnie i podajemy.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz