5 ziół, które warto mieć w swojej kuchni

Korzystanie z ziół w kuchni nie tylko poprawia smak potraw i pomaga podać je w efektywny sposób. Dzięki ziołom wspiera się odporność organizmu i zwalcza się wiele chorób, które pojawiają się zarówno w okresie zimowym, jak i latem. Oto 5 ziół, które warto mieć w swoim domu.

1. Tymianek

2. Szałwia

3. Rumianek

4. Mięta pieprzowa

5. Morwa biała

 

Zioła w kuchni to podstawa nie tylko, gdy chce się przyrządzać potrawy kuchni włoskiej. Warto po nie sięgać, gdy przyprawia się inne potrawy oraz gdy chce się poprawić swój stan zdrowia. Poznaj 5 ziół, które warto mieć w każdym domu.

Tymianek

Tymianek to zioło, które wykazuje silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Dzięki niemu skutecznie leczy się biegunki, zaparcia i inne nieprawidłowości w działaniu układu pokarmowego. Dodatkowo syropy i napary na bazie tymianku wspierają leczenie infekcji gardła oraz działają wykrztuśnie.

Szałwia

Szałwia jest stosowana w celu leczenia infekcji gardła – wystarczy zaparzyć suszone liście, a następnie wykonać z powstałego naparu płukankę. Po szałwię mogą sięgać kobiety w okresie menopauzy, które chcą zmniejszyć uciążliwość obfitych miesiączek oraz uderzeń gorąca. Zewnętrznie napar z szałwii z izielnik stosuje się na twarz jako środek do pielęgnacji cery tłustej lub trądzikowej.

Rumianek

Sklep zielarski rekomenduje rumianek jako skuteczny środek na wzdęcia, bóle żołądka oraz stany zapalne jelit. Rumianek łagodzi skurcze mięśni gładkich, działa przeciwzapalnie i pobudza przemianę materii. Herbatkę z niego zaparzoną można podawać już niemowlętom, które cierpią na kolki. Zioło wspomaga usuwanie gazów nagromadzonych w jelitach, a także wspiera wydzielanie soku żołądkowego, co pomaga maluszkom lepiej trawić mleko.

Mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa to jedno z najpopularniejszych ziół w Polsce. Po herbatkę na jej bazie sięgają dzieci i dorośli. Mięta pieprzowa pomaga trawić ciężkostrawne i tłuste dania, dzięki czemu po obfitym posiłku odczuwa się ulgę. Zioło działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, zwłaszcza w przypadku zakażeń bakteriami E.coli, gronkowcem złocistym i salmonellą. Po herbatkę miętową można sięgnąć również przed snem, gdyż napar działa uspokajająco.

Morwa biała

Morwa biała jest ziołem polecanym w profilaktyce cukrzycy. Dzięki zawartym w niej substancjom znacznie łatwiej jest utrzymać stały poziom cukru we krwi i zapobiec jego wahaniom. Morwa jest dzięki temu polecana wszystkim osobom obciążonym genetycznie cukrzycą oraz diabetykom, którzy mają problemy z dobraniem odpowiednich leków lub rodzaju insuliny.

Print Friendly, PDF & Email

One comment

Dodaj komentarz