5 pysznych przepisów i test patelni WOLL Diamond

Kuchnia, to serce mojego domu. Od zawsze uwielbiałam gotować, próbować nowych potraw, dzielić się pysznymi daniami. I choć uważam, że serce to podstawowy składnik wielu dań, każda gospodyni domowa (lub gospodarz 😉 ) wie, że niezwykle ważne jest też to w czym gotujemy, smażymy czy pieczemy nasze potrawy. Dobre garnki, patelnie i noże, to podstawa każdej kuchni. Od ponad miesiąca jestem posiadaczką patelni głębokiej Woll Diamond (28 cm). Uwielbiam głębokie patelnie, które pozwalają mi na przygotowanie obiadów dla całej rodziny. A ta dodatkowo pozwala na zapiekanie, pieczenie i przygotowywanie dań bez odrobiny tłuszczu (idealnych dla moich dzieci). Jedna patelnia, a tyle możliwości! Przyznam Wam szczerze, że moją recenzję mogłabym zakończyć pisząc proste dwa słowa „ZAKOCHAŁAM SIĘ”. Tak, tak zakochałam  się w patelni Woll Diamond. Dawno nie miałam tak uniwersalnej patelni, w której spokojnie mogę przygotowywać i tworzyć kolejne pyszne dania 🙂 I ta odpinana rączka, łatwe mycie… Coś cudownego!

Kilka informacji

Patelnia głęboka Woll Diamond ma mnóstwo zalet. Jedną z nich jest niewątpliwie, to że można ją używać na wszystkich typach kuchenek oraz myć w zmywarce. Choć nie jest to konieczne. Dlaczego? Często wystarczyło wyłącznie opłukać patelnię pod bieżącą wodą i przetrzeć papierowym ręcznikiem. Uwielbiam ją za to! Kolejny plusem, w szczególności dla osób posiadających małe kuchnie (tak jak ja), jest system click-by-click, dzięki któremu patelnia zajmuje o połowę mniej miejsca niż inne tradycyjne patelnie. Odpinane rączki zostały tak zaprojektowany, aby  były w 100% bezpiecznie i nie odpinały się podczas przenoszenia patelni. Z powodzeniem zostały zarejestrowane w  niemieckim Biurze Patentowym.

Patelnia jest niezwykle solidnie wykonana, elegancka i co ciekawe można w niej piec i zapiekać różne dania. Patelnia jest żaroodporna (do 250 stopni). Przed włożeniem do piekarnika wystarczy odpiąć rączkę, a później w prosty sposób ją zapiąć i ułatwić sobie wyciąganie dania z piekarnika. Przyznam Wam szczerzę, że była to pierwsza rzecz jaką sprawdziłam. W patelni przygotowałam pyszną pizze, którą mój mąż był zachwycony 🙂 Przepis poniżej. W zestawie otrzymacie również solidną pokrywkę z hartowanego żaroodpornego szkła, która również jest przystosowana do użytkowania w piekarniku. Jedyną rzeczą do której należy się przyzwyczaić jest waga patelni. Trzymanie jej w jednej ręce na początku sprawiało mi trudności, ale teraz już wiem jak ją chwycić lub wyrobiły mi się mięśnie 😉

Jakie są korzyści płynące z użytkowania patelni Woll:

  • Zdrowie i wygoda – Nano kompozytowa powłoka w technologii „non-stick” czyni Nasze naczynia przyjaznymi dla przygotowywanych potraw i zawartych w nich witamin. Pozwalają przygotowywać posiłki z minimalną ilością tłuszczu lub nawet go eliminować z wielu potraw.
  • Oszczędność – Naczynia DIAMOND LITE firmy WOLL charakteryzują się niespotykanym nigdzie indziej przewodnictwem i kumulacją ciepła, co znacząco wpływa na zmniejszenie zużycia energii do gotowania (50-60% oszczędności) i pieczenia (ok. 90% oszczędności)!
  • Trwałość – Specjalna szlachetna powłoka – ceramika tytanowo – diamentowa – zapewnia długą żywotność patelni. Są one w dużo większym stopniu odporne na ścieranie niż inne markowe naczynia.
  • Gwarancja  – Oferujemy 25-letnią gwarancję na równość dna, a także – wg standardów UE – 2 letnią gwarancję na powłoki i uchwyty. Badania laboratorium technicznego oraz ciągłe kontrole jakości zapewniają patelniom wysoki standard.

Dodatkowe informacje:

Sklep www.patelnie-tytanowe.pl to wyłączny i oficjalny dystrybutor niemieckiej marki WOLL Cookware. Produkty na rynku polskim znane są już od ponad 10 lat i skupiają cała rzeszę zadowolonych klientów. Marka Woll jest znaną i cenioną firmą niemiecką od 1974 roku. Naczynia niemieckiej firmy WOLL Cookware to nie tylko piękny design, ale przede wszystkim szybkie, zdrowe i bardzo przyjemne gotowanie. I co najważniejsze są to naczynia na lata! Warto zainwestować w jedną dobrą patelnię i cieszyć się nią przez długie, długie lata.

Czy wiedzieliście, że naczynia firmy WOLL Cookware wykorzystywane były w wielu programach kulinarnych? Jakich?

  • Makłowicz w podróży, Ewa Wachowicz gotuje czy w programie kulinarnym śląskiego szefa kuchni pana Remigiusza Rączki.

A jak u mnie sprawdziła się patelnia Woll Diamond?

Odkąd zostałam posiadaczką patelni Woll Diamond przygotowuję na niej prawie wszystko. Testy są naprawdę intensywne. Od placków, naleśników, popcornu, po najróżniejsze obiady, a nawet pizze. Jestem bardzo mile zaskoczona i tak jak pisałam wcześniej dosłownie zakochana w tej patelni. Dawno nie miałam patelni, która byłaby tak uniwersalna i… odporna na moje „kulinarne eksperymenty” 😉 Niezwykle solidnie wykonana, idealna do różnych kuchenek, do piekarnika, prosta w myciu, można w niej przygotowywać dania bez tłuszczu, długo utrzymuje ciepło (mąż ma cieplutki obiad po powrocie do pracy bez konieczności podgrzewania), niezwykle uniwersalna, zajmująca mało miejsca (dzięki odpinanej rączce) itd. Mogłabym tak pisać i pisać. Jedynie waga… tej patelni nie unosi się z łatwością jedną ręką (no chyba, że się jest moim mężem 😉 ) Ale nie uważam tego za mankament. Już się przyzwyczaiłam do tego, że muszę ją inaczej łapać (mięśnie ręki się wyrabiają ;)) A teraz czas na pyszne przepisy. Zresztą zobaczcie sami co można w niej przygotować 🙂

Poznajcie 5 pysznym przepisów, które na niej przygotowałam

Leniwe gołąbki z białą kapustą

Składniki:

  • około 0,450 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki)
  • 100 g białego ryżu
  • 1/2 małej główki białej kapusty
  • 1 /2 cebuli
  • 1 małe jajko
  • około 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

Na sos: 1,5 bulionu drobiowego, 2 łyżki przecieru, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki, 1 i 1/2 – 2 łyżki mąki pszennej rozrobione w niewielkiej ilości wody (w zależności od preferowanej gęstości sosu, w razie czego można rozcieńczyć sos wodą i doprawić), sól, pieprz.

Przygotowanie:

Kapustę cieniutko szatkujemy, przekładamy do miski. Dodajemy mięso mielone, jajko, przyprawy, bułkę tartą, ugotowany ryż i podsmażoną cebulkę. Całość dokładnie mieszamy ręką. Z masy formujemy mniejsze kotlety. Podsmażamy je (bez tłuszczu) na patelni Woll z obu stron.

Zdejmujemy z patelni. Przygotowujemy w niej sos. Należy zagotować bulion, po czym dodać przecier (wymieszać). Przekładamy nasze gołąbki do sosu. Całość dusimy przez około 40 minut pod przykryciem. Po tym czasie zagęszczamy sos mąką i doprawiamy do smaku.

Smacznego

Domowy popcorn w dwóch odsłonach

– klasyczny

Na dno głębokiej patelni wlewamy odrobinę oleju (w patelni Woll wystarczy naprawdę mało oleju) i wsypujemy ziarna kukurydzy. Przykrywamy patelnię pokrywką, stawiamy na średnim ogniu i co jakiś czas potrząsamy patelnią. Gdy ostatnie „wybuchy” ucichną, popcorn jest gotowy.

– maślany

W rondelku topimy 2 łyżki dobrego gatunkowo masła z 1/2 łyżeczki soli. W dużej misce mieszamy masło z popcornem.

Prosta pizza z pieczarkami i kurczakiem

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej (nie gorącej) wody
  • szczypta cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • solidna szczypta soli
  • 3 większe pieczarki
  • kilka kawałków kurczaka (u mnie w przyprawach gebab-gyros)
  • starty żółty ser (polecam jednak mozzarelle, ja dziś nie miałam)
  • sos pomidorowy, passata lub ketchup do posmarowania pizzy

Przygotowanie:

Do ciepłej wody wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru. Mieszamy i odstawiamy na chwilę. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdży, oliwę i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być miękkie, plastyczne. W razie potrzeby podczas wyrabiania rękę posypujemy mąką. Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy je pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).

Wyrośnięte ciasto układamy w patelni i dociskając ręką „rozciągamy” je aby pokryło cały dół. Odstawiamy jeszcze na chwilę. Następnie smarujemy sosem pomidorowym (passatą lub ketchupem). Na wierzch wykładamy obrane i pocięte w półplasterki pieczarki, kawałki kurczaka i całość posypujemy startym serem.

Pizze wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pamiętajcie, aby odpiąć rączkę z patelni 🙂 Pieczemy około 25 minut. Pizze z łatwością wyciągniecie z patelni (nie przykleja się w ogóle).

Smacznego

 

Sos z piersi z kurczaka do makaronu

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • około 100 g masła klarowanego
  • około 1 łyżki przyprawy do gyrosa
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • około 2 szklanki wody
  • pieprz i sól do smaku
  • około 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej + woda do rozrobienia

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy chwile cebulę, dodajemy pokrojone piersi z kurczaka. Podsmażamy mięso około 15 minut. Po tym czasie dolewamy połowę wody, dodajemy przyprawy i dusimy całość pod przykryciem (opcjonalnie podlewając wodą). Mąkę rozrabiamy dokładnie w szklance wody. Gdy mięso nabierze odpowiedniej miękkości dolewamy nasz „zagęszczacz” do mięsa, doprawiamy pieprzem i niewielką ilością soli, mieszamy. Dusimy pod przykryciem na mniejszym ogniu jeszcze około 15 minut. Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy.

Cynamonowa chałka z nutą pomarańczy

Składniki:

  • 1 mała chałka
  • 1 jajko
  • około 2 łyżki mleka
  • duża szczypta cynamonu
  • aromat pomarańczowy
  • 2/3 łyżki masła
  • cukier puder do podania

Przygotowanie:

W misce mieszamy jajko, mleko, cynamon i aromat. Chałkę kroimy na grubsze kromki. Maczamy w naszej mieszance i smażmy z obu stron na złoto na maśle. Podajemy posypane cukrem pudrem. Zobaczcie też wersję z orzeszkami w karmelu. Tego dnia przygotowałam aż 3 różne wersje chałki 🙂

Patelnia sprawdziła się idealnie, bo po każdej wersji starczyło ją tylko opłukać pod bieżącą wodą i wytrzeć papierowym ręcznikiem.

 

Jak widzicie patelnia jest naprawdę uniwersalna. Można na niej przygotować naprawdę dużo pysznych dań. Nie boję się napisać, że patelnia Woll Diamond jest idealna do wszystkiego! Polecam Wam serdecznie 🙂

 

Wpis powstał przy współpracy

Print Friendly, PDF & Email

22 comments

Dodaj komentarz

*