3 przepisy na świeżo wyciskane soki wzmacniające odporność

Dlaczego warto pić świeżo wyciskane soki? I jaki sprzęt sprawdza się najlepiej?

Ten temat poruszałam już na moim blogu i social mediach kilka razy. U nas soki, to codzienność. Idealne na śniadanie, drugie śniadanie, latem, zimą. Po prostu je kochamy! Kiedyś istniały dla mnie tylko koktajle lub smoothie, ale odkąd na rynku pojawiły się wyciskarki wolnoobrotowe nie wyobrażam sobie dnia bez świeżo wyciskanego soku. To źródło cennych witamin, jak również kwasu foliowego, błonnika czy też przeciwutleniaczy. Zamiast sięgać po suplementy diety – sięgnijcie po sok!

 

Ze względu na moje hobby, przyjaciół i pracę wypróbowałam różne sprzęty do wyciskania soków, w tym sokowirówki. Ale obecnie mówię tym ostatnim nie. Nie będę tu powtarzać wszystkich punktów, dlaczego nie używam sokowirówek. Jednym z nich jest na pewno to, że sprzęt ten nie sprawdza się niestety w przypadku soków z warzyw liściastych jak jarmuż, natka pietruszki itd. A te składniki są przeze mnie często wykorzystywane w komponowaniu soków, w szczególności tych na wzmocnienie organizmu. Dlaczego? O tym napiszę Wam później. Sokowirówka pracuje też o wiele głośniej, a sok w niej przygotowany szybciej się rozwarstwia, ma więcej piany (jest napowietrzony). I wiele źródeł mówi też o tym, że soki z sokowirówki mają jednak mniej witamin niż te przygotowane w wyciskarce.

No dobrze, wiemy już że nie sokowirówka. A więc jakie urządzenie? Oczywiście wyciskarka wolnoobrotowa. Działa ona zupełnie inaczej od sokowirówki. Umieszczony w niej ślimak (lub dwa ślimaki, w zależności od rodzaju wyciskarki) delikatnie i powoli  miażdży wszystkie składniki. Następnie przy bardzo wolnych obrotach przeciska produkty przez sito wyciskając z nich sok. Dzięki temu do soku trafia większa ilość składników odżywczych. Pamiętajmy, że im lepiej zmiażdżone włókna danych roślin, tym więcej wartości odżywczych będzie zawierał nasz sok. Dlatego tak ważny jest wybór dobrej jakości urządzenia.

Wybierając urządzenie należy postawić oczywiście na jakość. Warto też zasugerować się ceną i wyglądem. Tak, tak niby ta ostatnia cecha nie jest najważniejsza, ale przyznajmy szczerze, że każdy ma inny gust i każdy by chciał, by wszystko do siebie pasowało w wymarzonej kuchni. Dlatego po prostu nie mogę Wam nie wspomnieć o wyciskarkach wolnoobrotowych Hurom. Pisałam o nich wam już kilka razy i nadal plasują się one na szczycie moich rankingów. Solidne i piękne wykonanie. Za pomocą każdej przetestowanej przeze mnie wyciskarki Hurom można przygotować sok z dowolnych składników – twardych, miękkich, ziół, roślin strączkowych, a nawet kiełków. Poza tym ich montaż jest naprawdę intuicyjny, a mycie ekspresowe. I ten designe! Jestem zachwycona w szczególności modelem Hurom II-giej generacji – Hurom HP. Ten model przyciąga uwagę swoim nieszablonowym designem oraz wyjątkową kolorystyką. Na dodatek jest, to wyciskarka niewielkich, kompaktowych rozmiarów. A więc idealna do małych kuchni. Już ją testowałam u znajomej 🙂 Dlatego mogę Wam ją polecić. Zresztą sama mam w planach jej zakup na prezent dla młodej pary (ślub przełożony z wiadomych przyczyn, ale… już niedługo).

Przepisy na świeżo wyciskane soki wzmacniające odporność

Wiemy już jaki sprzęt warto zakupić. Ale jakie soki warto wyciskać? Tak naprawdę każde! Bo każdy sok, to istna bomba witaminowa, za którą nasz organizm na pewno będzie nam wdzięczny. U mnie królują oczywiście wszelkie domowe „kubusie” (moje dzieci je uwielbiają) i inne proste soki. A co na wzmocnienie odporności? Oczywiście dużo witaminy C i antyoksydantów. A tego nie brakuje w jarmużu. Czy wiedzieliście, że jarmuż zawiera więcej wapnia niż mleko? Do tego ma mnóstwo żelaza, witaminy C, witaminy K i witaminy A odpowiedzialnej za stan naszej skóry, włosów i paznokci (uwielbiam go za to). Jarmuż posiada też dużo antyoksydantów, które wspomagają odporność. A do tego imbir! Dla mnie, to od jakiegoś czasu wspaniałe odkrycie. Na początku imbir był u mnie wyłącznie składnikiem syropu na odporność, który wraz z mężem piliśmy zimą dodając go do herbaty. Później poszłam o krok dalej i… zaczęłam go dodawać do soków, smoothie i innych dań. Imbir ma niesamowicie wiele cennych właściwości. Jest on bogaty w substancje przeciwzapalne, ułatwia trawienie, łagodzi mdłości, chroni przed tworzeniem się zakrzepów, działa przeciwobrzękowo, polepsza krążenie krwi, zwiększa koncentrację itd. Dlatego polecam go włączyć do diety. Oczywiście, o ile nie ma ku temu przeciwwskazań.

A teraz czas na konkrety 🙂 Poniżej podaję Wam trzy sprawdzone przepisy na soki wzmacniające odporność. Bogactwo witamin z owoców i warzyw, lecznicze właściwości imbiru. Te soki powinny zagościć u Was na stałe. Zdrowe i pyszne, a do tego naprawdę łatwe w przygotowaniu.

Zdrowy sok owocowo-warzywny z imbirem

Składniki:

  • 0,5 żółtego melona
  • 1 mango
  • 1 jabłko
  • 1 długi zielony ogórek
  • 3 cm imbiru
  • gałązka świeżej mięty

Przygotowanie:

Melona i mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Kawałek imbiru i ogórka również należy obrać. Jabłko kroimy na kawałki. Po kolei wrzucamy składniki do wyciskarki. Sok podajemy od razu do wypicia. Smacznego!

Zielony sok z jarmużem i imbirem

Składniki:

  • 2 szklanki jarmużu
  • 1 duży lub 2 małe pęczki zielonej pietruszki
  • 2 jabłka
  • 1/4 obranej limonki
  • 0,5 cm kawałek imbiru

Przygotowanie:

Jarmuż i zieloną pietruszkę myjemy. Jabłka kroimy na kawałki, imbir obieramy. Po kolei wrzucamy składniki do wyciskarki, najlepiej na przemian z jabłkami. Świeżo wyciśnięty sok należy pić od razu. Smacznego!

Zielony sok bogaty w witaminę C

Składniki:

  • 2 szklanki jarmużu
  • 3 owoce kiwi
  • 2 jabłka
  • 0,5 cm kawałek imbiru

Przygotowanie:

Jabłka kroimy na kawałki, Kiwi i imbir obieramy. Składniki wrzucamy do wyciskarki. Sok pijemy od razu po przygotowaniu. Smacznego!

A Wy jak dbacie o zwiększenie odporności organizmu? Lubicie soki? Z czego najchętniej je przygotowujecie?

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

*