Śniadanie, drugie śniadanie, kolacja lub od tak na głód… kanapki towarzyszą nam co dnia. Warto jednak sięgać po ich zdrowsze wersje. Polecam Wam pieczywo chrupkie od Tovago:
- pieczywo kukurydziane -pyszny smak kukurydzy połączony z błonnikiem oraz niską zawartością tłuszczo. Produkowane bez dodatku cukru. Moja córeczka je uwielbia, chrupie je od tak. Pieczywo w rączkę i ucieka 😉
- pieczywo błonnikowe wieloziarniste z otrębami – mieszanka 5 ziaren, takich jak żyto, kukurydza, pszenica, jęczmień i owies, oraz 6% otrębów. Pieczywo powstaje bez dodatku cukru, ale za to z pełnego ziarna, przez co zawiera aż 12% błonnika.
- pieczywo kukurydziano-gryczane – zawiera aż 18% kaszy gryczanej. Wspaniałe na śniadanie.
Pamiętajcie – zdrowo nie znaczy nudnie! Dlatego dziś podzielę się z Wami 3 szybkimi i smacznymi pomysłami na kanapki, które mogą też stanowić coś w rodzaju deseru 😉
Propozycja nr 1:
Tradycyjniej
Pieczywo błonnikowe wieloziarniste z otrębami smarujemy serkiem kanapkowym (najlepiej lekkim) lub chudym twarogiem zmiksowanym z odrobiną jogurtu dla uzyskania kremowej konsystencji. Na wierzch układamy plasterki rzodkiewki. Całość posypujemy zielonym szczypiorkiem.
Propozycja nr 2:
Zdrowo i słodko
Pieczywo kukurydziano-gryczane smarujemy cieniutko białym serem (lekkim), układamy na niego plastry soczystej gruszki, kilka malin (u mnie rozmrożone) i całość posypujemy suszonym jabłkiem (kostka).
Propozycja nr 3:
Dla wielbicieli chrupania i orzechowych smaków
Pieczywo kukurydziane smarujemy kremowym masłem orzechowym (jak najlepszej jakości). Na wierzch układamy granolę (u mnie czekoladowa) i pełnoziarniste muszelki.
Rodzaj pieczywa w danej wersji możemy zamieniać w zależności od upodobań.
Urozmaicajcie swoje śniadania i jedzcie… na zdrowie 😉