3 pomysły na marynatę do skrzydełek (z piekarnika lub grilla)

skrzydelka z kurczaka (2)

Dobrze przygotowana marynata decyduje o smaku mięsa oraz sprawia, że szybko kruszeje, przez co skraca się czas pieczenia. Odpowiednio dobrany zestaw przypraw, warzyw i dodatków to gwarancja kulinarnego sukcesu. Drugim elementem jest czas marynowania. Przeważnie trwa on od 12 do 24 godzin, jednak istnieje sposób na znaczne skrócenie tego czasu dzięki czemu nasze ulubione skrzydełka przygotujemy bardzo szybko. Jaki? Polecam Wam użyć do tego celu pojemnika do marynowania próżniowego FSFSMA0050 Dzięki jego zastosowaniu skrócicie czas marynowania dosłownie do kilku minut. Tym samym dania, które dotychczas wydawały się Wam czasochłonne będziecie mogli przygotować w o wiele krótszym czasie.

Poniżej znajdziecie 3 pomysły na pyszne marynaty do mięs oraz wskazówki na ich przygotowanie.

przyprawy

3 pomysły na marynatę do skrzydełek (z piekarnika lub grilla)

W moim domu królują przede wszystkim dania z drobiem. Dobrze zamarynowany kurczak, to podstawa sukcesu.

Marynata nr 1:

Składniki:
  • około 12 skrzydełek
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2-3/4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie:

W miseczce mieszamy oliwę, wodę i miód. Następnie dodajemy przyprawy, mieszamy. Oczyszczone, umyte skrzydełka zalewamy marynatą, dobrze mieszamy. Zostawiamy na całą noc w lodówce lub korzystamy z szybkiej wersji marynowania próżniowego*

Zamarynowane skrzydełka przekładamy do naczynia żaroodpornego lub blaszki. Pieczemy najpierw około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180-170 stopni i pieczemy jeszcze około 30 minut. Skrzydełka można przykryć folią aluminiową, którą należy zdjąć pod koniec pieczenia.

Smacznego

Marynata nr 2:

Składniki:

  • około 12-14 skrzydełek
  • 5 łyżek miodu
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 3 łyżki keczupu
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Marynata nr 3:

Składniki:

  • około 14-15 skrzydełek z kurczaka
  • przyprawa do skrzydełek
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 6 łyżek ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki oleju lub oliwy

Rada:

Marynując mięso w sposób tradycyjny potrzebujemy minimum 3-4 godzin, a najlepiej aby leżało ono w marynacie całą noc. Często nie mamy aż tyle czasu, dlatego doskonałym rozwiązaniem jest wykorzystanie pojemnika do marynowania próżniowego FSFSMA0050

Pojemnik do marynowania (2)Pojemnik do marynowania (4)

Marynowanie mięsa (lub warzyw) przy użyciu takiego pojemnika jest naprawdę proste. Wystarczy postępować wg instrukcji producenta. Dodatkowo pojemnika można użyć do próżniowego przechowywania żywności.

Jeśli jeszcze zastanawiacie się nad kupnem zgrzewarki próżniowej, to jest to kolejny argument który przemawia za jej posiadaniem. Przypomnę podstawowe zalety pakowania próżniowego:

  • produkty spożywcze chronione są przed bakteriami i pleśnią;
  • jedzenie nie obsycha i dłużej nadaje się do spożycia;
  • produkty dłużej pozostają zdrowe, zachowują swój smak i wartości odżywcze;
  • pakowanie próżniowe pomaga lepiej planować zakupy i nimi zarządzać, a tym samym pozwala na oszczędności;
  • pakować można niemal wszystko – owoce, warzywa, sery, mięsa, wędliny, ryby, gotowe dania itd.
  • nie wyrzucamy już jedzenia;
  • dokupując dodatkowe akcesoria możemy skrócić czas marynowania mięsa.

Zgrzewarka próżniowa FFS001X FoodSaver (4)Zgrzewarka próżniowa FFS001X FoodSaver (6)

Gdzie można kupić dobrej jakości zgrzewarkę próżniową i dodatkowe akcesoria, jak wspomniany pojemnik do próżniowego marynowania?

Na stronie FoodSaver. Osobiście polecam model FFS001X FoodSaver.

logo_foodsaver

http://www.food-saver.pl/

 

 

Print Friendly

5 comments

  1. Wojtek says:

    Pożyteczne porady odnośnie pakowania próżniowego, szczególnie jeśli chodzi o zarządzanie czasem i oszczędność. Szczególnie przydatne na większą skalę, dobrze opisane w artykule

Dodaj komentarz


*